Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi jobb i Linköping

Hitta lediga jobb hos Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi i Linköping. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet i Linköping.

Forskarutbildad med kunskap inom antennteknik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 20
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka Sveriges totalförsvar, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor och i teknikens framkant? Avdelning Telekrig på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker dig som vill använda dina kunskaper inom antennteori till att bidra till Sveriges säkerhet!

Om tjänsten

Du kommer att, tillsammans med andra, bedriva forskning kring antennteknik angående t.ex. antennära signalbehandling, störundertryckning (adaptiv signalbehandling), vågutbredning, riktningsbestämning, simulering, störning och mottagning. Uppgifterna kan exempelvis vara att:

Utgöra expertstöd inom projekt utifrån din specialistkunskap
Utveckla och utvärdera adaptiv signalbehandling (multikanalssystem) för störundertryckning och pejling med fokus på antennlösningar
Analysera insamlade mätdata och dra slutsatser därom
Ge förslag på nya tekniklösningar för utmanade hotbilder och tillämpningar genom att exempelvis simulera strålningsdiagram på antennlösningar
Granska/skriva rapporter till uppdragsgivare samt i vissa fall vetenskapliga konferensbidrag
Delta i nationella och internationella samarbeten, resor kan förekomma.
Eftersom vår enhet har ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Det kan innebära att arbeta både teoretiskt, med modeller och simuleringar, och praktiskt med test av riktiga system.

Våra projekt är relativt små personalmässigt, varför din insats blir en del av en helhet där du också ges stor möjlighet att påverka projektresultaten och fördjupa dig inom ditt specialistområde. Eftersom vi testar system i realistisk miljö med fältmätningar är det meriterande om du även uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektroniska radiomotmedel som tillhör avdelningen Telekrig. Vi utvecklar och forskar kring nya system inom radioområdet för skydd mot obemannade system och radiokontrollerade hot, samt utvecklar störnings- och skyddstekniker för positionering, navigering, tid (PNT) och GNSS. Vi utvecklar hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som är nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. Vi jobbar nära Försvarsmakten (FM) och Försvarets materielverk (FMV) men har även goda kontakter med den akademiska världen, internationella samarbeten, utvecklingsindustrin och andra myndigheter som t.ex. MSB.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Licentiat- eller doktorsexamen med inriktning inom signalbehandling eller motsvarande
Kunskap inom/kännedom om antennteknik
Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.
Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena:

Radiokommunikation
AESA (Active Electronically Scanned Array)
GNSS
UAV-system
Signalbehandling inom t.ex. MIMO eller adaptiv signalbehandling.
Tidigare arbetslivserfarenhet inom ovanstående är meriterande.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor möjlighet till egen påverkan och det förväntas att du är initiativtagande och självgående samt nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar. Eftersom du kommer att arbeta i projektform behöver du trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatinriktad, med ett flexibelt synsätt.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 13 augusti 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Ask. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer att ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Teknisk doktor inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 3
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och driva teoretisk utveckling inom ditt område. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta forskning och teknikutveckling av metoder och algoritmer i våra utvecklingsprojekt. Din uppgift kommer exempelvis innebära att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling samt utveckla nya metoder. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får följa den akademiska forskningen inom ditt ämnesområde

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är teknologie doktor med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:

Kunskaper inom radiokommunikation
Erfarenhet från telekrigsverksamhet
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är strukturerad och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 11 augusti 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer att ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kreativ mjukvaruutvecklare

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 3
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i C/C++/C# med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot mjukvaruutveckling eller motsvarande. Du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:

Kompetens inom signalbehandling och/eller AI
Tidigare arbetslivserfarenhet inom mjukvaruutveckling
Erfarenhet av hårdvarunära mjukvaruutveckling i inbyggda Linuxsystem,  realtidssystem eller liknande miljöer
Erfarenhet av utveckling av analysfunktioner, användargränssnitt och andra funktioner högre upp i mjukvarustacken
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 11 augusti 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer att ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Civilingenjör inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 3
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla signalbehandlings-algoritmer för detektion, estimering, klassificering med mera. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Din uppgift kan exempelvis vara att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling, inklusive AI. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen  Telekrig.  Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har en civilingenjörs-/masterexamen med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande.

Det är meriterande om du har:

Kunskaper inom radiokommunikation
Kunskaper inom telekrig
Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är initiativtagande och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar med andra och vara mål- och resultatorienterad. Vi förväntar oss att du är nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 11 augusti 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer att ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Verkstadschef

Verkstadschef
Läs mer Jun 11
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du bidra med din verkstadskompetens och arbetsleda vår nybildade sektion för verkstad i Linköping?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Till stöd för forskningsverksamheten vid FOI finns tre prototypverkstäder med cirka fyra medarbetare vardera. Nu söker vi en arbetande verkstadschef till verkstaden i Linköping. Den finmekaniska experimentverkstaden i Linköping har mångskiftande verksamhet som spänner från maskinbearbetning (svarvning/fräsning), konstruktionsarbete, 3D-printning, svetsning, bänkarbete samt viss medverkan vid fältförsök. Vi tillverkar typiskt enstaka exemplar av utrustningar och detaljer som kommer att användas vid prov och försök, men mindre serier kan även förekomma.

Som chef för verkstaden har du personalansvar för verkstadspersonalen samt arbetsmiljöansvar för verkstaden. Du planerar och fördelar arbetsuppgifter och ser till att verkstaden fungerar effektivt. Du är ansvarig för att inom given budget underhålla och utveckla funktionen vid verkstaden. Du är en aktiv del av verkstadens uppdrag och kan bidra med konstruktionsarbete. Du kommer att delta aktivt i dialog med forskare i samband med planering av forskningsprojekt där behov finns avseende konstruktion av utrustning som ska tillverkas.

Utöver eget arbete i verkstaden samt personal- och arbetsmiljöansvar, så ingår bl.a. att:

-          vara inkörsporten och mottagare av uppdrag från forskarna till verkstaden,

-          vid nya projekt, delta i de första diskussionerna med forskarna,

-          ta fram initiala designskisser, förkalkyl och tidplan för arbetet,

-          leda, fördela och koordinera arbetet inom verkstaden,

-          ansvara för tidsplanering och budget.

Som chef för verkstaden i Linköping är du sektionschef underställd ställföreträdande avdelningschefen på avdelning Telekrig.

Rollen är placerad på FOl:s avdelning Telekrig som har drygt 230 anställda i Linköping.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

-          maskinteknisk utbildning på gymnasienivå eller arbetslivserfarenhet som vi bedömer som likvärdig för tjänsten,

-          dokumenterade erfarenheter av maskin- och bearbetningstekniskt arbete,

-          erfarenhet av CNC-styrda maskiner,

-          kompetens att arbeta med underlag i CAD-system,

-          minst ett par års erfarenhet som arbetsledare inom teknisk verksamhet,

-          god förmåga att utrycka dig i tal och skrift på svenska,

-          B-körkort.

Det är meriterande om du har:

-          erfarenhet av arbete i en större organisation,

-          erfarenhet av olika typer av verkstäder,

-          erfarenhet av hantering av olika typer av material, tex plast och metall,

-          erfarenhet av prototyptillverkning.

Vi söker dig som är trygg och stabil i ditt ledarskap. Du företräder din sektion och har samtidigt förmåga att se till helheten för avdelningen. Du är lyhörd och har god förmåga att samarbeta och bygga relationer. För att lyckas i rollen behöver du också har god analytisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 30 juni 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mattias Verona. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och  Magnus Lindström (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Framtida expert inom trådlösa kommunikationssystem

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 14
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Vi söker nu dig som vill bli en av våra framtida experter inom området cyberelektromagnetiska aktiviteter (CEMA) där vi befinner oss i gränslandet mellan radio och cyber. Vi studerar trådlösa kommunikationsprotokoll och cyberaktiviteter i strävan att utveckla klassiska funktioner för signalspaning och störning mot radiokommunikation. Din expertis utvecklas genom att du jobbar i teknikens framkant tillsammans med andra experter för att utveckla nästa generations system och förmågor. Våra uppdragsgivare ber oss utmana teknikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik.

Vår verksamhet har ett stort teknikomfång, vilket gör att det finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna exempelvis innehålla:

Algoritmutveckling av funktioner för spaning och störning
Analys av moderna kommunikationsprotokoll
Mjuk- och hårdvaruutveckling av våra demonstratorsystem
Genomförande av studier och experiment med framtida tekniker
Expertstöd till Försvarsmakten
Våra projekt är relativt små och sker i nära samverkan med våra intresserade uppdragsgivare varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen  Telekrig.  Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En civilingenjörs- eller forskarexamen inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik, teknisk matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande, alternativt är i slutet av din utbildning.
Kompetens och erfarenhet inom något/några av områdena trådlös kommunikation, cybersäkerhet eller telekrig.
Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har kompetens och/eller erfarenhet av mjukvaruutveckling och signalbehandling.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför du behöver vara självgående samt ha god initiativförmåga. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god analytisk förmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 juni 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Erfaren civilingenjör inom tillämpad forskning

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Maj 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du utvecklas inom radarområdet, arbeta med tillämpad forskning i teknikens framkant och tillsammans med kunniga kollegor göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Hos oss kommer du att arbeta med teknisk utveckling och tillämpad forskning inom området telekrig mot radarsystem. I vår verksamhet pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök. Tekniken inom radarområdet utvecklas ständigt och till hjälp har vi avancerad utrustning för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer arbeta i en kreativ miljö och delta i tekniskt utmanande och spännande projekt. Du får goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Hos oss kommer du att utveckla din kompetens, både inom ramen för verksamheten och genom individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov. För rätt person kan tjänsten även innefatta direkta kundkontakter och projektledning. Beroende på dina intressen och tidigare erfarenheter finns möjlighet att arbeta med olika typer av uppgifter inom området, som t.ex.

Utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd, samt utför olika typer av mätningar och analyser inom telekrigområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig med en civilingenjörsexamen inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller en utbildning som av FOI bedöms motsvarande. Du har ett antal års erfarenhet av arbete inom teknisk utveckling. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Hårdvaruutveckling
Arbete i lab- och utvecklingsmiljö, och har vana att arbeta med avancerade mätinstrument, som t.ex. spektrumanalysatorer och moderna oscilloskop
Arbete inom mikrovågs- eller radarområdet
Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Eftersom mycket av arbetet kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 16 juni 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Är du disputerad och vill forska för en säkrare värld

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Maj 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du utvecklas inom radarområdet, arbeta med tillämpad forskning i teknikens framkant och tillsammans med kunniga kollegor göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Hos oss kommer du i rollen som forskare att arbeta med tillämpad forskning inom området telekrig mot radarsystem. Här pågår regelbundet utveckling av metoder, algoritmer, tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök. Du kommer bli del i en kreativ miljö och delta i tekniskt utmanande och spännande projekt. Du får goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Hos oss kommer du att utveckla din kompetens, både inom ramen för verksamheten och genom individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov. För rätt person kan tjänsten även innefatta direkta kundkontakter och projektledning. Beroende på dina intressen och tidigare erfarenheter finns möjlighet att arbeta med olika typer av uppgifter inom området, som t.ex.

Metod- och algoritmutveckling inom området radarstörning och radarsignalspaning
Signalbehandling och dataanalys
Utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd, samt utför olika typer av mätningar och analyser inom telekrigområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som disputerat, och har en grundutbildning inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller utbildning som av FOI bedöms motsvarande. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden.

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Signalbehandling
Dataanalys
Arbete i lab- och utvecklingsmiljö
Hårdvaruutveckling
arbete inom mikrovågs- eller radarområdet
Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Eftersom mycket av arbetet kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 16 juni 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Erfaren forskningsingenjör inom FPGA-utveckling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Maj 8
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du hjälpa oss att ta fram systemlösningar för att öka Sveriges förmåga till eget försvar och säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen forskningsingenjör kommer du kunna vara en del av hela utvecklingskedjan, från planering och design, till implementering av system för att genomföra hårdvarunära simuleringar och fältprov. Arbetet består på enheten består av domänöverskridande verksamhet från analys av befintliga sensorlösningar till hur materiel handhas eller används rent taktiskt.

På enheten ges du möjlighet att utveckla din kunskap och kompetens, både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån ditt och organisationens behov.

En stor del av enhetens verksamhet är behäftad med försvarssekretess.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Enheten Materielnära telekriganalys som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enheten Materielnära telekriganalys arbetar bland annat med att ta fram och utveckla system som används för att svara på värderingsfrågor från Försvarsmakten. Verksamheten är till stor del experimentellt orienterad och arbete utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med hos oss?

Med din kunskap och kompetens inom FPGA:r, hur utveckling sker och hur de mest effektivt nyttjas i olika applikationer kommer du att förbättra enhetens förmåga att genomföra värderingsarbeten där FPGA:r utgör den centrala delen i ett system. Denna förmågeförbättring skapar direkt nytta och effekt för FM samt FMV.

Har du den kompetensprofil vi behöver? 

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller har en masterexamen med motsvarande kompetensområden
Har mångårig kunskap och bakgrund inom FPGA-programmering för mikrovågstillämpningar
Har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik samt experimentellt arbete
Har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska
Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Programmering  i VHDL och användandet av Xilinx Vivado
Har tidigare erfarenhet av arbete på FOI eller arbetsuppgifter inom försvarsforskningsområdet
Kännedom om och tidigare genomfört arbete i samverkan med svenska försvarsmyndigheter.
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att kritiskt betrakta olika uppgifter, se utvecklingsmöjligheter, föra in och utveckla ny teknik, organisera, strukturera och metodiskt arbeta igenom möjligheter och svårigheter för att lösa uppgifter och bedöma risker. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på problem. Fokus ligger på hur vi kan förbättra vår utrustning och våra modeller så att vi kan utgöra ett stöd till våra uppdragsgivare.

Vi söker dig som resultatinriktad, är självgående och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare .

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 23 maj 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Pär Lundö. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

#LI-DNI

Ansök nu

Erfaren forskare inom bildalstrande sensorer

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Maj 8
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du hjälpa oss att ta fram systemlösningar för att öka Sveriges förmåga till eget försvar och säkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen som forskare kommer du vara en del av hela utvecklingskedjan, från planering och design, till implementering av system för att genomföra hårdvarunära simuleringar och fältprov. Som forskare inom bildalstrande sensorer och med kunskap kring karakteriseringar och kalibreringar av EO-sensorer, kan du bidra till att öka och vidareutveckla enhetens och FOI:s värderingsförmåga för EO-sensorer. På enheten ges du möjlighet att utveckla din kunskap och kompetens, både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån ditt och organisationens behov. En stor del av enhetens verksamhet är behäftad med försvarssekretess.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Enheten Materielnära telekriganalys som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enheten Materielnära telekriganalys arbetar bland annat med att ta fram och utveckla system som används för att svara på värderingsfrågor från Försvarsmakten. Verksamheten är till stor del experimentellt orienterad och arbete utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Med ditt bidrag gällande expertis och kunnande om EO-sensorer kommer det att förbättra enhetens förmåga i att ta fram metodik, mätuppställningar samt hantering av olika sensorlösningar med syftet att ta ge FM bättre underlag gällande värdering av prestanda för EO-sensorer.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller har en masterexamen med motsvarande kompetensområden
Har mångårig kunskap och bakgrund inom signaturmätningar för bildalstrande sensorer och mer specifikt EO-sensorer från UV till LWIR, spektrometri med FTIR
Har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik samt experimentellt arbete
Har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska
Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Design och implementering av multitrådade funktioner i Matlab samt C++
Design och framtagning av erforderlig mätutrustning för olika mätuppdrag
Har tidigare erfarenhet av arbete på FOI eller arbetsuppgifter inom försvarsforskningsområdet
Kännedom om och tidigare genomfört arbete i samverkan med svenska försvarsmyndigheter
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att kritiskt betrakta olika uppgifter, se utvecklingsmöjligheter, föra in och utveckla ny teknik, organisera, strukturera och metodiskt arbeta igenom möjligheter och svårigheter för att lösa uppgifter och bedöma risker. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på problem. Fokus ligger på hur vi kan förbättra vår utrustning och våra modeller så att vi kan utgöra ett stöd till våra uppdragsgivare.

Vi söker dig som resultatinriktad, är självgående och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 23 maj 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Pär Lundö. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

 

#LI-DNI

Ansök nu

Forskare som vill bidra till Sveriges förmåga att hantera cyberhot

Forskare, IT
Läs mer Maj 15
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du arbeta med att utveckla kunskapsbasen inom cybersäkerhet och hitta lösningar som ökar samhällets förmåga inom cybersäkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du får arbeta med både tillämpad forskning och expertstöd. Genom forskning bygger du upp och förädlar kunskap om cyberhot samt hur dessa kan förebyggas, upptäckas och hanteras, exempelvis genom att genomföra studier med hjälp av cyberanläggningen Crate (www.foi.se/Crate). När du ger expertstöd nyttjar du din kompetens till att lösa konkreta cybersäkerhetsproblem åt våra uppdragsgivare, exempelvis genom att analysera befintliga system eller arkitekturer för planerade system. Arbetsuppgifterna ger dig stora möjligheter till kompetensutveckling och forskningsmeritering, exempelvis genom vetenskapliga publikationer.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. På FOI finns en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/cyber .

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En forskarutbildning, är i slutet av din forskarutbildning eller har på annat sätt skaffat dig färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Djup kunskap inom något eller flera delområden inom cybersäkerhet, exempelvis intrångsdetektion eller analys av mjukvarusårbarheter, alternativt djup kunskap inom närliggande områden som FOI bedömer kan tillämpas inom cybersäkerhet.
Mycket god förmåga att hantera svenska språket i tal och skrift
Praktisk erfarenhet av arbete inom cybersäkerhetsområdet är meriterande, likaså erfarenhet av att i dialog med uppdragsgivare fånga upp aktuella behov och formulera nya projekt.

För att trivas och lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att analysera komplicerade problem och finna kreativa lösningar. Du har även förmågan att på egen hand strukturera upp och driva ditt arbete vidare. Då arbetet bedrivs i projektform tillsammans med kunniga kollegor så bör du också trivas med och vara duktig på att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 2 juni 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsledare Teodor Sommestad. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Cybersäkerhetsexpert som vill stärka totalförsvaret

Säkerhetsanalytiker, IT
Läs mer Maj 15
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka totalförsvaret genom att utveckla Sveriges förmåga att hantera cyberhot? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som erfaren medarbetare får du vara med och driva arbetet med analys och utveckling av metoder och teknik för att förebygga och hantera cyberhot. Det kan handla om experiment kopplade till automatisering av incidenthantering, studier av mjukvarusårbarheter eller utveckling av angreppsscenarion vid cybersäkerhetsövningar. Uppbyggd kunskap tillämpas i projekt där du bidrar till att lösa konkreta cybersäkerhetsfrågor åt våra uppdragsgivare, bland annat genom att vara med och analysera möjliga eller valda säkerhetsarkitekturer och säkerhetsåtgärder.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. På FOI finns en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/cyber .

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Flerårig erfarenhet av att arbeta med cybersäkerhet
Civilingenjörsexamen inom datateknik, alternativt färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Goda kunskaper i svenska i tal och skrift
Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande men inget krav:

Mjukvarusårbarheter
Skadlig kod
Informationssäkerhetsarkitektur och skyddsmekanismer
Penetrationstester
Incidenthantering
Risk- och sårbarhetsanalyser
För att trivas och lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att analysera komplicerade problem. Du har även förmågan att på egen hand strukturera upp och driva ditt arbete vidare. Då arbetet bedrivs i projektform tillsammans med kunniga kollegor så bör du också trivas med och vara duktig på att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 2 juni 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsingenjör Christoffer Lauri. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Teknisk doktor inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 26
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och driva teoretisk utveckling inom ditt område. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta forskning och teknikutveckling av metoder och algoritmer i våra utvecklingsprojekt. Din uppgift kommer exempelvis innebära att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling samt utveckla nya metoder. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får följa den akademiska forskningen inom ditt ämnesområde

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är teknologie doktor med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:

Kunskaper inom radiokommunikation
Erfarenhet från telekrigsverksamhet
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är strukturerad och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 19 maj 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Experimentella forskare inom elektrooptik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 26
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad.

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektrooptiska system som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande
Erfarenhet av hela kedjan med att praktiskt sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt
God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska samt mycket goda kunskaper i svenska
B-körkort
Det är meriterande om du har:

Programmeringskunskaper i exempelvis Python eller C/C++
Erfarenhet av Matlab, Labview och Linux
Tidigare erfarenhet av tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet
Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 17 maj 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Senior ingenjör inom elektroteknik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 16
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du intresserad av att använda din gedigna erfarenhet inom systemutveckling och elektroteknik för att utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet? Vill du arbeta med intressanta arbetsuppgifter och forskning för att ta fram experimentella radarsystem? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta med att ta fram experimentella radarsystem till vår tillämpade forskning. Arbetet inkluderar design, konstruktion och integration av delsystem till radarsystemen beroende på forskningsverksamhetens behov. Du kommer att arbeta i flera forskningsprojekt som teknisk expert i ditt område. I arbetsuppgifterna ingår identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare och kan innehålla medverkan i vetenskaplig publicering. Arbetsuppgifterna är varierande med både teoretiskt och praktiskt utvecklingsarbete. På sikt kan arbetsuppgifterna som innebära projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot teknisk fysik, elektroteknik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande,
erfarenhet av utveckling av tekniska prototyper, demonstratorer eller försökssystem,
erfarenhet av design och/eller konstruktion av analoga och/eller digitala elektroniska kretsar,
erfarenhet av utveckling av både hårdvarusystem och hårdvarunära programvara för dataanalys/signalbehandling,
god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska.  
Meriterande är:

kunskaper eller erfarenhet av radar,
erfarenhet av FPGA-programmering,
erfarenhet av RF-teknik/mikrovågsteknik,
erfarenhet av inbyggda system.  
Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också och ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga och är resultatorienterad. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 maj 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskare inom radarsignalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du intresserad av att använda dina goda kunskaper i signalbehandling för att utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet? Vill du arbeta med intressanta arbetsuppgifter och lära dig nya saker med målet att bli en expert inom radar?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta med signalbehandling, dataanalys och programmering kopplat till våra experimentella radarsystem. I arbetsuppgifterna ingår också identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare och kan innehålla vetenskaplig publicering. Arbetsuppgifterna är varierande med fokus på teoretiskt utvecklingsarbete, men kan även innehålla praktiska moment som t.ex. deltagande vid prov och försök med experimentella radarsystem. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

en forskarutbildning med inriktning mot radarsignalbehandling, radarsystem, radarteknik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande
goda kunskaper i radarsignalbehandling
kunskaper i programmering
god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska
Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också och ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga och är resultatorienterad. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning. Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 3 maj 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Vår nya expert inom radarteknik och signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 9
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du arbeta med utveckling och tillämpad forskning på en innovativ arbetsplats, där tekniken ligger i framkant och där du får göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen som expert kommer du att arbeta med tillämpad forskning och teknisk utveckling. FOI utvecklar hela tiden nya tekniker, metoder och algoritmer för störning av, och signalspaning mot, radarsystem. Hos oss får du bedriva tillämpad forskning och utveckling till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn.

Baserat på din bakgrund, kompetens och dina intressen kan du exempelvis komma att arbeta med:

Metod- och algoritmutveckling inom området radarstörning och radarsignalspaning
Signalbehandling
Planering och medverkan vid prov och försök, dataanalys, rapportskrivning
Utveckling och test av hårdvara och efterföljande analysarbete
Arbetet sker i en kreativ miljö med goda möjligheter att testa och utveckla idéer och metoder för att lösa olika problem och uppgifter. I arbetet ingår både att bedriva långsiktig kunskapsuppbyggnad och forskning samt att med kort varsel hjälpa våra uppdragsgivare med analyser, presentationer eller andra underlag som kan omsättas i deras verksamhet.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd, samt utför olika typer av mätningar och analyser inom telekrigområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som disputerat, alternativt är civilingenjör med en gedigen erfarenhet och kunskaper inom ett eller flera av följande områden:

Signalbehandling
Utvecklingsverktyg, som t.ex. Matlab, Python, C
Dataanalys
Arbete i lab- och utvecklingsmiljö
Hårdvaruutveckling
Om du har en tidigare erfarenhet inom radar eller telekrig så är det meriterande.

För att jobba hos oss är det viktigt att du är självgående, analytisk och strukturerad med god förmåga till samarbete. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska i både tal och skrift. 

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 30 april 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathas Wilow. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskare som vill bidra till Sveriges förmåga att hantera cyberhot

Forskare, IT
Läs mer Mar 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du arbeta med att utveckla kunskapsbasen inom cybersäkerhet och hitta lösningar som ökar samhällets förmåga inom cybersäkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du får arbeta med både tillämpad forskning och expertstöd. Genom forskning bygger du upp och förädlar kunskap om cyberhot samt hur dessa kan förebyggas, upptäckas och hanteras, exempelvis genom att genomföra studier med hjälp av cyberanläggningen Crate (www.foi.se/Crate). När du ger expertstöd nyttjar du din kompetens till att lösa konkreta cybersäkerhetsproblem åt våra uppdragsgivare, exempelvis genom att analysera befintliga system eller arkitekturer för planerade system. Arbetsuppgifterna ger dig stora möjligheter till kompetensutveckling och forskningsmeritering, exempelvis genom vetenskapliga publikationer.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. På FOI finns en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/cyber .

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En forskarutbildning, är i slutet av din forskarutbildning eller har på annat sätt skaffat dig färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Djup kunskap inom något eller flera delområden inom cybersäkerhet, exempelvis intrångsdetektion eller analys av mjukvarusårbarheter, alternativt djup kunskap inom närliggande områden som FOI bedömer kan tillämpas inom cybersäkerhet.
Mycket god förmåga att hantera svenska språket i tal och skrift
Praktisk erfarenhet av arbete inom cybersäkerhetsområdet är meriterande, likaså erfarenhet av att i dialog med uppdragsgivare fånga upp aktuella behov och formulera nya projekt.

För att trivas och lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att analysera komplicerade problem och finna kreativa lösningar. Du har även förmågan att på egen hand strukturera upp och driva ditt arbete vidare. Då arbetet bedrivs i projektform tillsammans med kunniga kollegor så bör du också trivas med och vara duktig på att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 25 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsledare Teodor Sommestad. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Praktisk forskningsingenjör

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 9
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan elektrooptiska system öka Sveriges säkerhet och försvarsförmåga? Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som forskningsingenjör kommer du att utveckla ny experimentell utrustning och vidmakthålla befintliga test- och mätsystem för forskningsverksamheten. Du kommer medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, bland annat genom planering, genomförande, analys och rapportering.

Att vara forskningsingenjör på FOI kräver en stor grad av självständighet och egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete i teknikens framkant. Arbetet är kreativt och utmanande och sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Ett par gånger/år förekommer fältmätningar som pågår från enstaka dagar till någon vecka lång, där resor och utomhusarbete har återkommande inslag.

Hos oss ges möjlighet till att utveckla din kompetens. Detta kan ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Elektrooptiska system som tillhör avdelningen  Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enheten för Elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig med examen på universitetsnivå inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller utbildning som av FOI bedöms motsvarande.

Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska, har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik och för experimentellt arbete. Du innehar B-körkort.

Det är meriterande om du har erfarenhet av:

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Linux
Hårdvarunära programmering eller FPGA-programmering
CAD, 3D-skrivare eller mekanikkonstruktion
Elektronikkonstruktion, inklusive montering och lödning
Drönarflygning
Forskningsnära verksamhet inom material- och/eller optikområdet
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Som person är du självgående, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 23 april 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskarutbildad med kunskap inom GNSS

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 26
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka Sveriges totalförsvar, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor och i teknikens framkant? Avdelning Telekrig på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker dig som vill arbeta som forskare, med kunskap inom  globala satellitbaserade navigeringssystem (GNSS).

Om tjänsten

Du kommer att, tillsammans med andra, bedriva forskning kring GNSS angående t.ex. störtålighet, störundertryckning (adaptiv signalbehandling), robust positionering, vågutbredning, riktningsbestämning, simulering och mottagning. Uppgifterna kan exempelvis vara att:

Utgöra expertstöd inom projekt utifrån din specialistkunskap
Utveckla och utvärdera adaptiv signalbehandling (multikanalssystem) för störundertryckning och pejling 
Analysera insamlade mätdata och dra slutsatser därom
Ge förslag på nya tekniklösningar för utmanade hotbilder och tillämpningar
Granska/skriva rapporter till uppdragsgivare samt i vissa fall vetenskapliga konferensbidrag
Delta i nationella och internationella samarbeten, resor kan förekomma.
Eftersom vår enhet har ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Det kan innebära att arbeta både teoretiskt, med modeller och simuleringar, och praktiskt med test av riktiga system.

Våra projekt är relativt små personalmässigt, varför din insats blir en del av en helhet där du också ges stor möjlighet att påverka projektresultaten och fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Eftersom vi testar system i realistisk miljö med fältmätningar är det meriterande om du även uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektroniska radiomotmedel som tillhör avdelningen Telekrig. Vi utvecklar och forskar kring nya system inom radioområdet för skydd mot obemannade system och radiokontrollerade hot, samt utvecklar störnings- och skyddstekniker för positionering, navigering, tid (PNT) och GNSS. Vi utvecklar hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som är nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. Vi jobbar nära Försvarsmakten (FM) och Försvarets materielverk (FMV) men har även goda kontakter med den akademiska världen, internationella samarbeten, utvecklingsindustrin och andra myndigheter som t.ex. MSB.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Licentiat- eller doktorsexamen med inriktning inom signalbehandling eller motsvarande
Kunskap inom/kännedom om satellitbaserade navigeringssystem
Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.
Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena:

Tröghetsnavigering och sensorer för tröghetsnavigering
Sensorfusion
Radiokommunikation
Antennteori
Signalbehandling inom t.ex. MIMO eller adaptiv signalbehandling.
Tidigare arbetslivserfarenhet inom ovanstående är meriterande.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor möjlighet till egen påverkan och det förväntas att du är initiativtagande och självgående samt nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar. Eftersom du kommer att arbeta i projektform behöver du trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatinriktad, med ett flexibelt synsätt.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Ask. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskarutbildad med kunskap inom antennteori

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 26
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka Sveriges totalförsvar, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor och i teknikens framkant? Avdelning Telekrig på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker dig som vill använda dina kunskaper inom antennteori till att bidra till Sveriges säkerhet!

Om tjänsten

Du kommer att, tillsammans med andra, bedriva forskning kring antennteori angående t.ex. antennära signalbehandling, störundertryckning (adaptiv signalbehandling), vågutbredning, riktningsbestämning, simulering, störning och mottagning. Uppgifterna kan exempelvis vara att:

Utgöra expertstöd inom projekt utifrån din specialistkunskap
Utveckla och utvärdera adaptiv signalbehandling (multikanalssystem) för störundertryckning och pejling med fokus på antennlösningar
Analysera insamlade mätdata och dra slutsatser därom
Ge förslag på nya tekniklösningar för utmanade hotbilder och tillämpningar genom att exempelvis simulera strålningsdiagram på antennlösningar
Granska/skriva rapporter till uppdragsgivare samt i vissa fall vetenskapliga konferensbidrag
Delta i nationella och internationella samarbeten, resor kan förekomma.
Eftersom vår enhet har ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Det kan innebära att arbeta både teoretiskt, med modeller och simuleringar, och praktiskt med test av riktiga system.

Våra projekt är relativt små personalmässigt, varför din insats blir en del av en helhet där du också ges stor möjlighet att påverka projektresultaten och fördjupa dig inom ditt specialistområde. Eftersom vi testar system i realistisk miljö med fältmätningar är det meriterande om du även uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektroniska radiomotmedel som tillhör avdelningen Telekrig. Vi utvecklar och forskar kring nya system inom radioområdet för skydd mot obemannade system och radiokontrollerade hot, samt utvecklar störnings- och skyddstekniker för positionering, navigering, tid (PNT) och GNSS. Vi utvecklar hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som är nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. Vi jobbar nära Försvarsmakten (FM) och Försvarets materielverk (FMV) men har även goda kontakter med den akademiska världen, internationella samarbeten, utvecklingsindustrin och andra myndigheter som t.ex. MSB.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Licentiat- eller doktorsexamen med inriktning inom signalbehandling eller motsvarande
Kunskap inom/kännedom om antennteori
Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.
Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena:

Radiokommunikation
AESA (Active Electronically Scanned Array)
GNSS
UAV-system
Signalbehandling inom t.ex. MIMO eller adaptiv signalbehandling.
Tidigare arbetslivserfarenhet inom ovanstående är meriterande.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor möjlighet till egen påverkan och det förväntas att du är initiativtagande och självgående samt nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar. Eftersom du kommer att arbeta i projektform behöver du trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatinriktad, med ett flexibelt synsätt.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Ask. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskarutbildad med kunskap inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 26
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka Sveriges totalförsvar, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor och i teknikens framkant? Avdelning Telekrig på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker dig som vill använda dina kunskaper inom signalbehandling till att bidra till Sveriges säkerhet!

Om tjänsten

Du kommer att, tillsammans med andra, bedriva forskning kring signalbehandling angående t.ex. radiobaserad positionering, antennära signalbehandling, sensorfusion, störundertryckning (adaptiv signalbehandling), vågutbredning, riktningsbestämning, simulering och mottagning. Uppgifterna kan exempelvis vara att:

Utgöra expertstöd inom projekt utifrån din specialistkunskap
Utveckla och utvärdera adaptiv signalbehandling (multikanalssystem) för störundertryckning och pejling 
Analysera insamlade mätdata och dra slutsatser därom
Ge förslag på nya tekniklösningar för utmanade hotbilder och tillämpningar
Granska/skriva rapporter till uppdragsgivare samt i vissa fall vetenskapliga konferensbidrag
Delta i nationella och internationella samarbeten, resor kan förekomma.
Eftersom vår enhet har ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Det kan innebära att arbeta både teoretiskt, med modeller och simuleringar, och praktiskt med test av riktiga system.

Våra projekt är relativt små personalmässigt, varför din insats blir en del av en helhet där du också ges stor möjlighet att påverka projektresultaten och fördjupa dig inom ditt specialistområde. Eftersom vi testar system i realistisk miljö med fältmätningar är det meriterande om du även uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektroniska radiomotmedel som tillhör avdelningen Telekrig. Vi utvecklar och forskar kring nya system inom radioområdet för skydd mot obemannade system och radiokontrollerade hot, samt utvecklar störnings- och skyddstekniker för positionering, navigering, tid (PNT) och GNSS. Vi utvecklar hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som är nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. Vi jobbar nära Försvarsmakten (FM) och Försvarets materielverk (FMV) men har även goda kontakter med den akademiska världen, internationella samarbeten, utvecklingsindustrin och andra myndigheter som t.ex. MSB.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Licentiat- eller doktorsexamen med inriktning inom signalbehandling eller motsvarande
Goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.
Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena:

Tröghetsnavigering och sensorer för tröghetsnavigering
Sensorfusion
Radiokommunikation
UAV-teori
Antennteori
Signalbehandling inom t.ex. MIMO eller adaptiv signalbehandling.
Tidigare arbetslivserfarenhet inom ovanstående är meriterande.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor möjlighet till egen påverkan och det förväntas att du är initiativtagande och självgående samt nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar. Eftersom du kommer att arbeta i projektform behöver du trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatinriktad, med ett flexibelt synsätt.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Stor vikt kommer att läggas på personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Ask. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Teknisk doktor inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och driva teoretisk utveckling inom ditt område. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta forskning och teknikutveckling av metoder och algoritmer i våra utvecklingsprojekt. Din uppgift kommer exempelvis innebära att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling samt utveckla nya metoder. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får följa den akademiska forskningen inom ditt ämnesområde

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är teknologie doktor med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:

Kunskaper inom radiokommunikation
Erfarenhet från telekrigsverksamhet
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är strukturerad och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Sommarjobbare – innehållsgenerering VR

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 15
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Om tjänsten

För FOIs VR/XR-lab i Linköping behövs en generisk VR-miljö för framtida studier med olika inriktning. I sommarjobbet ingår att skapa en realistisk 3D-miljö med både natur- och stadsmiljö (varierade utom- och inomhusmiljöer). Du förväntas utveckla den i Unreal Engine/C++.

Arbetet förväntas genomföras under perioden juni-augusti 2024.

Om enheten 

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör Cyberförsvar och ledningsteknik . Enhetens kompetens finns huvudsakligen inom områdena; Systemutveckling, Ledning och ledningssystem samt Människa-teknik interaktion. Enheten arbetar tvärvetenskapligt och utvecklar och tillhandahåller kompetens avseende sociotekniska system. Arbetet sker i samverkan med flera kompetensområden inom och utanför FOI, då detta är avgörande för att kunna utveckla fungerande ledningssystem i betydelsen människa, teknik och organisation.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som studerar på en civilingenjörsutbildning (gärna Medieteknik eller motsvarande) med intresse för XR-teknik och erfarenhet av 3D-modellering för VR-applikationer i Unreal Engine, C++-programmering och eye-tracking. Kunskaper om bildbehandling, bildanalys, beteendevetenskap, interaktionsdesign och grafisk design är önskvärt. Det är meriterande att ha gjort exjobb på FOI.

För arbetet krävs att du är noggrann, kvalitetsmedveten och kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner och har problemlösningsförmåga.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Jörgen Bergfeldt. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskningsingenjör inom UAV-tillämpande telekrig värdering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 2
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du ta fram systemlösningar för att öka Sveriges förmåga till eget försvar och säkerhet? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten: 

I rollen som forskningsingenjör kommer du vara en del av hela utvecklingskedjan, från planering och design, till implementering av system för att genomföra hårdvarunära simuleringar och fältprov. I stort består arbetet på enheten av domänöverskridande verksamhet från analys av befintliga sensorlösningar till hur materiel handhas eller används rent taktiskt.

Som forskningsingenjör inom enhetens användning av UAV-tillämpningar kommer du med modeller, prov och försök få genomföra värdering av olika telekrigssystem. Arbetet kommer vara att ta fram metodik i syfte att möjliggöra värdering av nämnda system. Sammantaget behöver plattformen kunna verka våglängdsoberoende varvid mätplattform och metodik kan behöva förfinas eller tas fram från grunden, för att besvara värderingsfrågor kopplat till något system. Svaren till värderingsfrågorna ligger till grund för värdering av förmåga, taktiskt uppträdande eller tekniska begränsningar i system. Värderingsarbetet är något som direkt gör skillnad för Försvarsmakten och FMV i hur de använder eller kan kravställa framtida system.

Som medarbetare på enheten bidra med dina kunskaper till domänöverskridande verksamheter på andra enheter, projekt eller samverkansuppdrag.

På enheten ges du möjlighet att utveckla din kunskap och kompetens, både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån ditt och organisationens behov.

En stor del av enhetens verksamhet är behäftad med försvarssekretess.

Om enheten:

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i Enheten Materielnära telekriganalys som tillhör Avdelningen för Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enheten Materielnära telekriganalys arbetar bland annat med att ta fram och utveckla system som används för att svara på värderingsfrågor från Försvarsmakten. Verksamheten är till stor del experimentellt orienterad och arbete utförs både i labb och ute i fält.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som:

har examen på universitetsnivå inom teknisk fysik, elektronikdesign, datorteknik eller närliggande inriktning som FOI bedömer som likvärdiga.
har kunskap inom forskning och utveckling där UAV:er används som den tillämpande plattformen.
har aktuell erfarenhet och kompetens för modelleringsarbete i Simulink.
har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska
har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik samt experimentellt arbete.
Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Programmering (C/C++/Java).
Design och framtagning av erforderlig mätutrustning för olika mätuppdrag.
Kännedom om eller tidigare genomfört arbete i samverkan med svenska försvarsmyndigheter.
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att kritiskt betrakta olika uppgifter, se utvecklingsmöjligheter, föra in och utveckla ny teknik, organisera, strukturera och metodiskt arbeta igenom möjligheter och svårigheter för att lösa uppgifter och bedöma risker. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på problem. Fokus ligger på hur vi kan förbättra vår utrustning och våra modeller så att vi kan utgöra ett stöd till våra uppdragsgivare.

Vi söker dig som är resultatinriktad, självgående och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Pär Lundö. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Expert mjukvarusårbarheter

Säkerhetsanalytiker, IT
Läs mer Mar 19
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och förbättra Sveriges säkerhet inom cyberområdet? Hos FOI har du möjligheten att bidra till totalförsvarets förmåga att utveckla ändamålsenliga digitala system med aktiv säkerhet som står emot framtida cyberangrepp.

Om tjänsten

Som mjukvarusäkerhetsexpert hos oss bygger du kunskap avseende metoder och tekniker för att hitta, verifiera och åtgärda sårbarheter i mjukvara, sedan använder du denna kunskap för att höja cybersäkerheten i totalförsvaret. I arbetet kommer du att delta i forskningsprojekt med fokus på förbättrade metoder och tekniker som bidrar till utveckling och utvärdering av cybersäkra, användbara system. Kunskapstillämpningen sker genom arbete med konkreta cybersäkerhetsfrågor åt våra uppdragsgivare. Detta kan exempelvis omfatta analyser och tester i befintliga och nya system för att förstå informationsflöden, hitta sårbarheter, identifiera konsekvenser av funna sårbarheter samt föreslå säkerhetshöjande åtgärder. Du får även möjlighet att arbeta med cyberanläggningen Crate avseende såväl utveckling som genomförande av experiment, övning och utvärdering.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. På FOI finns en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/cyber .

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En akademisk examen inom informatik eller datateknik, alternativt utbildning eller färdigheter som FOI bedömer som likvärdiga
Flerårig erfarenhet av arbete med mjukvarusäkerhet vid systemutveckling eller i befintliga system
Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande men inget krav:

Utvecklingsmetodik för säker mjukvara
Analys av säkerhetsegenskaper hos komplexa digitaliserade system
Analys av informationsflöden och säkerhetsbehov
Arbete med uppfyllnad säkerhetskrav inom exempelvis cybersäkerhet, fordonssäkerhet, flygsäkerhet eller maskinsäkerhet
Arbete med inbyggda system
Forskning inom informatik eller cybersäkerhet
För att trivas och lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att analysera komplicerade problem och finna kreativa lösningar. Du har även förmågan att på egen hand strukturera upp och driva ditt arbete vidare. Då arbetet bedrivs i projektform tillsammans med kunniga kollegor så bör du också trivas med och vara duktig på att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller förste forskare Daniel Eidenskog. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Experimentella forskare inom elektrooptik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad.

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektrooptiska system som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande
Erfarenhet av hela kedjan med att praktiskt sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt
God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska samt mycket goda kunskaper i svenska
B-körkort
Det är meriterande om du har:

Programmeringskunskaper i exempelvis Python eller C/C++
Erfarenhet av Matlab, Labview och Linux
Tidigare erfarenhet av tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet
Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Verkstadstekniker

Verkstadsmekaniker/Verkstadstekniker
Läs mer Mar 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du en drivande verkstadstekniker med ett brinnande intresse för tekniska produkter och tjänster? Vill du arbeta på ett innovativt forskningsinstitut med att hjälpa och förse verksamheten med din kompetens? Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete! 

Om tjänsten: 

Som verkstadstekniker arbetar du med att tillsammans med forskningsverksamheten utveckla provutrustningar och prototyper av allehanda slag. Det kan t.ex. handla om utrustningar avsedda för laboratoriebruk eller utrustning till markbundna, marina eller flygburna försök. I den finmekaniska experimentverkstaden finns en mångskiftande verksamhet som spänner från maskinbearbetning, (svarvning/fräsning, borrning), konstruktionsarbete i programmet Alibre Design, 3D-printning, svetsning och bänkarbete.

Du kommer att arbeta med flera olika maskintyper som vanligtvis förekommer på en mekanisk verkstad. Vi använder Gibbs Cam program till våra styrda maskiner. Under arbetets gång har du tät kontakt med projektledare/beställare. Vårt arbete innefattar även framtagning av ritnings- och konstruktionsunderlag inför tillverkning, och framtagning av ritningsunderlag och layout inför printing av detaljer i våra 3D-printrar. Plåtarbete förekommer till viss del samt även en mindre del svetsning. Vi medverkar även till viss del vid fältförsök.

Om enheten:

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen  Telekrig. Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd samt utför mätningar och utvärdering av radarmotmedel.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Gymnasial utbildning inom verkstadsteknik, samt några års erfarenhet av liknande arbete.
Kunskaper och erfarenhet av att sköta skärande manuella samt CNC-styrda maskiner
Ett tekniskt intresse och god datorvana
B-körkort, för att kunna transportera sig till och från försöksplatserna.
God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska.
Kunskaper och erfarenhet av svetsning är meriterande.

Arbetet kräver hög grad av servicekänsla och du bör vara inställd på att ha mångskiftande och varierande arbetsuppgifter med direkta kundkontakter internt inom FOI. Arbetet ställer krav på god samarbetsförmåga, initiativförmåga samt att tillsammans med kollegor och uppdragsgivare kunna lösa konstruktionsproblem. Du är noggrann och har god precisionsförmåga. Du bör också ha viss vana av MS Office-paketet. I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid de personliga egenskaperna.

Vad erbjuder vi dig? 

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 15 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

HR-generalist

HR-konsult/PA-konsult
Läs mer Mar 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Trivs du i en bred operativ HR-roll där du jobbar nära chefer och kollegor i HR-teamet? Är du en person som brinner för att skapa tillitsfulla relationer och ge kvalificerat HR-stöd? Vill du vara en del av en spännande myndighet som har till uppgift att stärka Sveriges totalförsvar? Sök jobbet som HR-generalist till FOI! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete.


Om tjänsten

Att arbeta på FOI i en tid där myndigheten utvecklas och växer är ett viktigt uppdrag, ett bidrag till samhällsnytta och totalförsvaret och en inspirerande möjlighet. Vi söker nu en engagerad HR-generalist som kompletterar och vill bidra i vårt team!

Som HR-generalist på FOI är ditt huvudsakliga uppdrag att bistå med expertmässigt och professionellt HR-stöd på såväl operativ som strategisk nivå. Du kommer utifrån ett arbetsgivarperspektiv ge ett konsultativt och verksamhetsnära stöd till en av FOI:s avdelningar. Du kommer att arbeta med samtliga HR-relaterade frågor inom exempelvis ledarskap, kompetensförsörjning, arbetsmiljö, arbetsrätt och lönebildning. Utöver det verksamhetsnära chefsstödet som utgör grunden kommer du även tillsammans med kollegor att delta i och driva strategiskt utvecklingsarbete samt utforma och genomföra utbildningsinsatser. Som HR-generalist tillhör du vårt HR-generalistteam bestående av elva engagerade kollegor som samarbetar, stödjer varandra och utbyter erfarenheter.

FOI har verksamhet och HR på samtliga verksamhetsorter vilket innebär resor för exempelvis möten eller utbildningar.

Om enheten

HR-enheten består av cirka 30 personer med kompetens inom HR, rekrytering, utbildning, lön och resor. Du rapporterar till HR-chef.

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i HR-enheten som tillhör avdelningen  Forskningsstöd .

Har du den kompetensprofil vi behöver ? 

Vi söker dig som har

Akademisk examen på lägst kandidatnivå inom HR-området eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig
Flerårig aktuell och relevant arbetslivserfarenhet av brett och kvalificerat HR-stöd till chefer
Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift
Goda kunskaper i Office-paketet samt vana av att arbeta i andra administrativa IT-system
Kunskap om arbetsrätt och gällande avtal inom det statliga avtalsområdet.
Det är meriterande om du har

Erfarenhet från en liknande roll inom offentlig verksamhet
Fördjupade kunskaper inom ett eller flera områden så som arbetsmiljö, rehabilitering, ledarskap/ledarskapsutveckling, arbetsrätt, lönebildning och kompetensförsörjning.
Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 14 april!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta HR-chef Catrine Björn. Fackliga företrädare är Fredrik Ringblom (Saco-S) och Magnus Lindström (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes

Ansök nu

Forskningsingenjör inom radarområdet

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Apr 4
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du arbeta med modern teknik och tillämpad forskning tillsammans med andra experter? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen som forskningsingenjör får du arbeta med tillämpad forskning och bidra till att vidareutveckla området telekrig mot radarsystem. Dina arbetsuppgifter kommer att spänna från teoretiskt arbete i våra olika utvecklingsprojekt till deltagande och analysarbete i labbarbete och försöksverksamhet.

Exempel på arbetsuppgifter kan vara

Utveckling av nya metoder och algoritmer inom signalspaning och radarstörning
Medverkan i labb- och fältförsök och analys av mätdata
Dataanalys och värdering av prestanda hos tekniska system
Du kommer att arbeta i en kreativ miljö med goda möjligheter att testa och utveckla dina egna idéer och metoder för att lösa olika problem och uppgifter. Utvecklingsarbetet på enheten är både praktiskt och teoretiskt. Här finns möjlighet att delta i hela utvecklingskedjan från problemformulering till slutleverans för våra uppdragsgivare. Du kommer att ges möjlighet att utveckla din kunskap och yrkesroll hos oss.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd, samt utför olika typer av mätningar och analyser inom telekrigområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som

har eller i närtid kommer avsluta en civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och elektroteknik
har erfarenhet inom autonomi, signalbehandling eller liknande
har kunskap och erfarenhet av analysverktyg och programmeringsspråk, t.ex. Matlab och C/C++
har god kunskaper i svenska i tal- och skrift
Om du har praktisk erfarenhet av arbetsuppgifter inom försvarsforskningsområdet så är det meriterande.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du är ansvarstagande och driver effektivt ditt arbete vidare på ett strukturerat sätt. Du har en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathias Wilow Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskningsingenjör för mjukvaruutveckling, modellering och simulering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 18
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI-PERS-2024-166

Vill du arbeta med mjukvaruutveckling samt modellering och simulering där du är en del av hela utvecklingskedjan och där du gör skillnad för Sveriges säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

I rollen som forskningsingenjör kommer du bland annat att utveckla och arbeta med simuleringsmodeller av system och deras sensorer, t.ex. sensorerna i ett flygplan eller fartyg, för att analysera deras prestanda. I den virtuella världen kan vi bland annat hjälpa våra uppdragsgivare inom Försvarsmakten att ta fram skyddslösningar för våra fartyg och flygplan utan att behöva genomföra dyra och miljöbelastande prov.

Arbetet utförs i en eller flera projektgrupper bestående av både erfarna och nyare kollegor. På FOI får du möjlighet att medverka i hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans. I rollen ingår mjukvaruutveckling (främst i Windowsmiljö), analys av underlag och data från simulerade eller praktiska prov samt skriftlig och muntlig presentation av dina resultat. Syftet är att besvara våra uppdragsgivares frågeställningar och att vidareutveckla våra system.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i Enheten för telekrigvärdering som tillhör Avdelningen för Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Verksamheten vid Enheten för telekrigvärdering syftar främst till att genom olika metoder och verktyg värdera operativa och framtida hot- och skyddssystem samt att med den kunskapen kunna avge direkt stöd till våra uppdragsgivare för att effektivt kunna upphandla, förstå och använda skyddssystem. Enhetens värderings- och simuleringsarbete hanterar främst faktorer rörande kommunikations- och mikrovågssystem samt optroniska system.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller har en masterexamen med motsvarande kompetensområden.
Har aktuella kunskaper inom mjukvaruutveckling i C/C++, Java eller motsvarande.
Har du erfarenhet av simulering och modellering inom ramen för enhetens verksamhetsområde, exempelvis flygdynamik och sensormodellering.
Har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.
Det är meriterande om du har aktuell erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Modellering och simulering (t. ex. med hjälp av C/C++, Java, Matlab/Simulink)
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Visualisering
Elektromagnetism
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att exempelvis utveckla och implementera nya modeller och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 7 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Kristofer Bengtson. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Sommarjobbare – utveckla CTF–utmaningar

Säkerhetsadministratör, IT
Läs mer Mar 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du ha ett sommarjobb som bidrar till att stärka Sveriges cyberförsvarsförmåga?

FOI söker dig som under ledning av FOI:s forskare vill utveckla CTF-utmaningar.

Om tjänsten

Capture the Flag (CTF) är ett tävlings- och övningsformat där deltagarna ges uppgifter inom bland annat cybersäkerhet och hantering av IT-system. Dessa typer av uppgifter innehåller en flagga som kan vara en dold textsträng. Deltagarna ska med hjälp av tillgänglig information hitta flaggan och därmed få poäng på uppgiften. Uppgifterna kategoriseras normalt inom exploatering, kryptografi, reversering, forensik, nätverk och webb.

Ditt arbete kommer bestå av att ta fram idéer till uppgifter och implementera dessa. Arbetet kommer att ske i samarbete med andra sommarjobbare.

Om enheten 

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen  Cyberförsvar och ledningsteknik.  Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Till vårt förfogande har vi en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate,  www.foi.se/crate ).

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har intresse och kunskaper inom cybersäkerhet och programmering. Det är meriterande om en eller flera av nedanstående punkter stämmer in på dig:

Har tidigare erfarenheter av CTF:er, antingen som deltagare eller arrangör
Studerar med en inriktning mot cybersäkerhet
Får förhöjd puls av ”printf(argv[1]);” i en C-fil
Har genomfört utbildning som värnpliktig cybersoldat
Goda studieresultat
För arbetet krävs det att du är kreativ, noggrann och kvalitetsmedveten samt att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Du anställs på en särskild visstidsanställning under 6 – 10 veckor, enligt överenskommelse, under perioden juni till augusti 2024. Arbetet utförs i Linköping.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 1 april 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta forskningsingenjör Lars Helgeson eller enhetschef Jonas Hallberg. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Framtida expert inom trådlösa kommunikationssystem

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 13
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Vi söker nu dig som vill bli en av våra framtida experter inom området cyberelektromagnetiska aktiviteter (CEMA) där vi befinner oss i gränslandet mellan radio och cyber. Vi studerar trådlösa kommunikationsprotokoll och cyberaktiviteter i strävan att utveckla klassiska funktioner för signalspaning och störning mot radiokommunikation. Din expertis utvecklas genom att du jobbar i teknikens framkant tillsammans med andra experter för att utveckla nästa generations system och förmågor. Våra uppdragsgivare ber oss utmana teknikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik.

Vår verksamhet har ett stort teknikomfång, vilket gör att det finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna exempelvis innehålla:

Algoritmutveckling av funktioner för spaning och störning
Analys av moderna kommunikationsprotokoll
Mjuk- och hårdvaruutveckling av våra demonstratorsystem
Genomförande av studier och experiment med framtida tekniker
Expertstöd till Försvarsmakten
Våra projekt är relativt små och sker i nära samverkan med våra intresserade uppdragsgivare varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen  Telekrig.  Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En civilingenjörs- eller forskarexamen inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik, teknisk matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande, alternativt är i slutet av din utbildning.
Kompetens och erfarenhet inom något/några av områdena trådlös kommunikation, cybersäkerhet eller telekrig.
Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har kompetens och/eller erfarenhet av mjukvaruutveckling och signalbehandling.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför du behöver vara självgående samt ha god initiativförmåga. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god analytisk förmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 31 mars 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kreativ mjukvaruutvecklare

Mjukvaruutvecklare
Läs mer Mar 6
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i C/C++/C# med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot mjukvaruutveckling eller motsvarande enligt FOI:s bedömning. Du har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Det är meriterande med:

Kompetens inom signalbehandling och/eller AI
Tidigare arbetslivserfarenhet inom mjukvaruutveckling
Erfarenhet av hårdvarunära mjukvaruutveckling i inbyggda Linuxsystem, realtidssystem eller liknande miljöer
Erfarenhet av utveckling av analysfunktioner, användargränssnitt och andra funktioner högre upp i mjukvarustacken
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 27 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Framtidens cybersäkerhetsexpert för Sveriges säkerhet

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Mar 5
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och stärka totalförsvaret genom att utveckla Sveriges förmåga att hantera cyberhot? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du får tillsammans med erfarna kollegor arbeta med analys och utveckling av metoder och teknik för att förebygga och hantera cyberhot. Det kan handla om experiment kopplade till automatisering av incidenthantering, studier av mjukvarusårbarheter, automatisk generering av angreppsscenarion, eller framtagande av nätverksmiljöer för experiment, utvärdering och övning i cyberanläggningen Crate (www.foi.se/Crate).

Uppbyggd kunskap tillämpas i projekt där du bidrar till att lösa konkreta cybersäkerhetsfrågor åt våra uppdragsgivare, bland annat genom att vara med och analysera möjliga eller valda säkerhetsarkitekturer och säkerhetsåtgärder.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. På FOI finns en av Sveriges största forskargrupper inom cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/cyber .

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En civilingenjörsexamen inom datateknik, alternativt erfarenhet/färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Dokumenterat intresse för cybersäkerhet, exempelvis genom utbildningsval eller fritidsaktiviteter
Tidigare arbete och praktisk erfarenhet inom cybersäkerhetsområdet är meriterande.

För att trivas och lyckas i rollen ser vi att du har en god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem. Du har även förmågan att på egen hand strukturera upp och driva ditt arbete vidare. Då arbetet bedrivs i projektform tillsammans med kunniga kollegor så bör du också trivas med och vara duktig på att samarbeta med andra.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 24 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Sommarjobb – Telekrig med radioapplikationer

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 7
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Studerar du just nu datavetenskap, teknisk fysik eller elektroteknik? Vill du ha ett sommarjobb i en mycket intressant verksamhet som forskar för en säkrare värld? Då kan det vara dig vi söker!

Om tjänsten

Inom telekrigsområdet bedrivs forskning kring flera olika områden så som kommunikationsspaning, störning av kommunikation och navigeringssystem, cyber-elektromagnetiska aktiviteter, skydd mot radioutlösta bomber (C-RCIED) samt skydd mot obemannade flygande farkoster (C-UAS). Gemensamt för dessa är att de alla utnyttjar radioteknik och elektromagnetism för spaning och upptäck samt för att åstadkomma olika typer av verkan.

Inom ramen för dessa områden är din uppgift att, tillsammans med andra, bland annat bygga en liten referensmottagare, omvandla spektrumsvar till signalnivå, jobba med frågor som rör polarisationsstörning, driftsätta och utföra mätningar med en LTE-modul samt genomföra datainsamling från flera samtidiga sändare.

Under denna period kommer du också få bekanta dig med vad telekrig inom radiodomänen är och hur detta kan bedrivas.

Om enheten

Du kommer att ingå i någon av enheterna Elektroniska radiomotmedel eller Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen  Telekrig.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har pågående universitetsstudier inom datavetenskap, teknisk fysik eller elektroteknik. Du är en driven person och har påvisat goda studieresultat inom ämnena matematik, fysik, elektronik eller programmering. Kurser inom signalbehandling är meriterande.

Du behärskar flytande engelska och svenska i både tal och skrift.

För arbetet krävs det att du har en god samarbetsförmåga, är kvalitetsmedveten och att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Arbetet omfattar ca 6 till 8 veckors heltidsanställning under perioden juni till september eller enligt annan överenskommelse. Arbetet utförs i Linköping.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 24 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widen (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Mätintresserade forskningsingenjörer

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Mar 6
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara en del av en forskningsorienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken till nytta för försvaret? Signaturer söker nya medarbetare som vill vara delaktiga i de olika stegen av utvecklingsprocessen, från idé och systemutveckling till praktiska försök i fält och analys av data.

Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta som provledare och ansvara för fältförsöksverksamhet där den elektrooptiska signaturen mäts på bl.a. robotar, facklor, flyg, fordon, fartyg, fasta anläggningar och kamouflagemateriel. Vid fältförsök med mätningar nyttjas fysikaliska fenomen inom radiometriområdet och vetenskapliga mätinstrument.

Du kommer först att bli upplärd hos oss och därefter leda ett team av kollegor vid olika fältförsök. Efter upplärning kommer du att ansvara för försöksplanering, provets framåtskridande, samspel med samarbetsparters och arbetsmiljö. Din arbetstid kommer till ca 10-20% ske på resande fot. När du inte reser så kommer du att arbeta med mätmetodutveckling, prov i laboratorier på FOI, konstruktion av mätuppställningar samt underhåll och kalibrering av instrument.

Exempel på arbetsuppgifter:

Planera och genomföra praktiska fältförsök tillsammans med ditt team av kollegor och Försvarsmakten.
Praktiska förberedelser inför prov t.ex. uppfinna en mätuppställning, införskaffa mätinstrument, verkstadsarbete, arbeta i CAD, lösa logistikutmaningar.
Planera prov i tidigt skede tillsammans med en internationell samarbetspartner och tillsammans koka ner idéer till realiserbara försök.
Göra en bedömning av vilket våglängdsband och synfält som är lämpligast att mäta i under kommande prov och därefter kalibrera en IR-kamera i vald konfiguration.
Lösa ett praktiskt problem med silvertejp, WD-40 och fem gem.
Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Signaturer som tillhör avdelningen Telekrig. Enhetens verksamhet är inriktad på tillämpad forskning, teknikutveckling och expertstöd inom signaturområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig med ingenjörs- eller masterexamen inom teknisk fysik, maskinteknik, systemteknik, elektroteknik, reglerteknik eller annan inriktning som FOI bedömer som likvärdig. Vi ser gärna att du har ett par års arbetslivserfarenhet där du arbetat med prov- och mätverksamhet utomhus eller i annan icke-kontrollerad miljö.

Du har baskunskaper inom radiometri och förstår delvis elektromagnetisk vågutbredning, svartkroppsstrålning och atmosfärseffekter
Du har goda ledaregenskaper och trivs med att ansvara för en mindre grupp kollegor
Du är händig och duktig på att lösa problem. Både permanenta och temporära lösningar kommer krävas i ditt arbete
Din livssituation tillåter att du regelbundet reser i tjänsten
Du har B-körkort
Det är meriterande om du har:

Goda kunskaper inom radiometri och förstår elektromagnetisk vågutbredning, svartkroppsstrålning och atmosfärseffekter.
Bakgrund inom försvarssektorn, exempelvis från värnplikt, hemvärn eller annan anställning inom Försvarsmakten, FMV eller försvarsindustrin.
Erfarenhet/kunskaper inom verkstadsarbete, CAD och 3D-printing
Kunskap om hur nätverk och fjärrstyrningslösningar fungerar och kan sättas upp
Kunskap inom programmeringsspråk så som MATLAB, Python, C/C++
BE/C-körkort
Som person behöver du vara självgående, initiativtagande med god förmåga till samarbete och problemlösning. Utöver dina tekniska och vetenskapliga kunskaper behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska, både i tal och i skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 mars 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Petter Bivall. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten

Ansök nu

Expert inom digitalisering

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Feb 27
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du intresserad av hur digitalisering kan skapa nytta för försvar och säkerhet, till exempel inom flygområdet? Vill du vara en del av en kreativ, tvärvetenskaplig enhet med forskning och tillämpning som omfattar allt från ledningskoncept för framtida insatser till pilotens gränssnitt i stridsflyg?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Vi söker dig som vill verka för att öka Sveriges förmåga att hantera hela spektrumet av samhällsstörningar genom forskning och utveckling inom områdena ledning och ledningssystem, systemutveckling samt människa-teknikinteraktion. I rollen som expert kommer du att arbeta med digitalisering inom områdena pilotnära system, autonoma system och ledning av obemannade enheter. Rollen innebär att du bidrar med helhetssyn på hur digitalisering tillämpas inom försvar och säkerhet.

Arbetet innebär också en kunskapsutveckling av området digitalisering och att presentera resultat skriftligt och muntligt på svenska såväl som engelska. Detta arbete sker både i grupp och enskilt. Det finns goda möjligheter att utforma sin egen roll inom FOI utifrån kompetens och intresse.

Uppdragen erhålls främst från Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, myndigheter inom krisberedskapsområdet och EU. Arbetsuppgifterna innebär resor inom Sverige och i vissa fall utomlands.

Om enheten 

Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Cyberförsvar och Ledningsteknik . Enheten arbetar tvärvetenskapligt och utvecklar och tillhandahåller kompetens avseende sociotekniska system. Vår kompetens finns huvudsakligen inom områdena Systemutveckling, Ledning och ledningssystem samt Människa-teknik interaktion.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

Civilingenjörs-/masterexamen eller annan utbildning som FOI bedömer vara likvärdig
Flerårig erfarenhet av arbete med digitalisering, gärna med intresse människa-teknikinteraktion
Goda kunskaper i svenska och engelska
Det är meriterande om du har erfarenhet och intresse av:

Försvarssektorn
Flygdomänen
Autonoma system
Socioteknisk systemutveckling
Vi söker en person som har god samarbetsförmåga och uppskattar att arbeta med personer från olika kompetensinriktningar. Vidare krävs en god problemlösande analysförmåga och arbetsuppgifterna kräver ett flexibelt arbetssätt. Du behöver även vara självgående för att på egen hand kunna driva arbetsuppgifter framåt.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 19 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jörgen Bergfeldt Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Sommarjobbare – skapa sårbara nätverk

Systemutvecklare/Programmerare
Läs mer Mar 4
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Om tjänsten

I cyberanläggningen Crate skapas datornätverk för träning och tester kopplade till cybersäkerhet. Ofta finns behov av nätverk med sårbarheter som angripare kan utnyttja, exempelvis svagheter i hur windowsdomäner konfigurerats eller behörigheter som är alltför tillåtande. FOI behöver därför möjligheten att göra datornätverk mer sårbara än vad de borde vara.

I detta sommarjobb kommer forskare på FOI att ge dig information om vilka sårbarheter som är av intresse, exempelvis genom att hänvisa till angrepp som ska gå att utföra eller listor på konfigurationsmisstag. Du förväntas utifrån dessa skriva skript (”playbooks”) som introducerar sårbarheterna i datornätverk och verifiera att skripten faktiskt introducerar sårbarheten i testmiljö.

Arbetet kan komma att ske ihop med andra sommarjobbare.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Cyberförsvar som tillhör avdelningen Cyberförsvar och ledningsteknik. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar framför allt kopplat till automation, metoder och värdering inom cybersäkerhet. Till vårt förfogande har vi en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate )

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som studerar på en civilingenjörsutbildning. Du behöver grundläggande kunskaper inom programmering, datornätverk och systemadministration. Det är meriterande om du har kunskap om cybersäkerhet, t.ex. studerar inom med en inriktning mot cybersäkerhet.

För arbetet krävs det att du är noggrann, kvalitetsmedveten och att du kan arbeta självständigt efter övergripande instruktioner.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Du anställs på en särskild visstidsanställning under fyra till åtta veckor, enligt överenskommelse, under perioden juni till augusti 2024. Arbetet utförs i Linköping.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 17 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta forskningsledare Teodor Sommestad eller enhetschef Jonas Hallberg. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskningsingenjörer inom sensornära signal- och bildanalys

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI-PERS-2024-154

Vill du vara med och stärka Sveriges totalförsvar, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete! 

Om tjänsten

I rollen som forskningsingenjör kommer du att vara en viktig del av vår forskargrupp och du kommer delta i forskning och utveckling tillsammans med andra i projektform.

I forskningsprojekten kommer du att arbeta med de nyaste teknikerna inom bland annat bild- och signalbehandling, robotik, datorseende och deep learning. Du kommer att bidra till utvecklingen av nya algoritmer och system för med olika typer av data för mark-, sjö-, luft- och rymdtillämpningar.

Exempel på arbetsuppgifter:

Utveckla och implementera algoritmer
Design av experiment och prototyper för validering av algoritmer och system
Analysera och utvärdera resultat från experiment och simuleringar                        
Dokumentation och rapportering av forskningsresultat och publicering i relevanta vetenskapliga tidskrifter och konferenser
Om enheten 

FOI finns på fyra platser: Stockholm-Kista, Umeå, Stockholm-Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Sensordataanalys eller i Sensornätverk och Multisensorfusion som båda tillhör avdelningen  Cyberförsvar och ledningsteknik . En central del av enheternas forskning utgörs av utveckling och utvärdering av metoder och algoritmer för automatisk analys av sensordata från enskilda sensorer, multisensorsystem och sensornätverk. Målet är att underlätta för användare eller olika tekniska system för övervakning samt obemannade farkoster att tolka informationen. Viktiga typer av sensorer inkluderar radar, optiska, akustiska och 3D-avbildande sensorer.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig med civilingenjörsexamen inom teknisk fysik, datateknik, mjukvaruteknik eller annan inriktning som FOI bedömer som lämplig. Du kan nyligen tagit examen eller har några års erfarenhet.

Du har kunskap inom några av följande områden:

Programmering i Python, C++, MatLab
Maskininlärning med djupinlärning
Signal- och bildbehandling för sensordata
Autonoma farkoster
Reglerteknik och robotik
Sensorfusion
Neurala nätverk
Meriterande är tidigare erfarenhet från FOI genom t ex arbete eller examensarbete.

Som person behöver du vara självgående, initiativtagande med en problemlösande analysförmåga och god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV, betygsutdrag och personligt brev via ansökningsknappen senast den 17 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Enhetschef Louise Elmlund eller Jan-Erik Mathisen. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Enhetschef till enheten Människa Teknik Organisation

Forskningschef
Läs mer Feb 19
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du redo att göra skillnad genom forskning för en tryggare värld? Vill du jobba i en verksamhet som är starkt efterfrågad och har behov av att växa? Är du en erfaren, kommunikativ ledare som trivs med att samarbeta med andra? Vill du vara med och forma framtidens sociotekniska system inom Totalförsvaret?

Då kan du vara rätt person för rollen som enhetschef på enheten Människa Teknik Organisation!

Om tjänsten

Som enhetschef har du en central roll i ledningen och utvecklingen av avdelningens verksamhet, med fokus på att uppnå gemensamma mål. I din roll som chef leder och fördelar du arbetet inom enheten och ser till att arbetsbelastningen är hållbar för medarbetarna. Du ansvarar för att säkerställa enhetens kompetensbehov både genom rekrytering och genom kompetensutveckling av befintlig personal. Vidare upprätthåller du en kontinuerlig och konstruktiv dialog med dina medarbetare om deras prestationer och arbetssätt, samt genomför årliga utvecklings- och lönesamtal.

Verksamheten vid myndigheten är uppdragsfinansierad och bedrivs i huvudsak i projektform. Som ansvarig för enheten har du uppföljningsansvar för innehåll och resultat i projekt. Detta innebär bl.a. att du fattar beslut om granskningar och kvalitetskontroller och godkänner skriftlig dokumentation innan den publiceras eller levereras. En viktig del av ditt arbete är tillika att förvalta och utveckla relationer med uppdragsgivare.

Ditt ansvar inkluderar även att strategiskt inrikta utvecklingen av enhetens verksamhet. Detta sker i samråd med medarbetarna på enheten, andra enhetschefer inom myndigheten, samt avdelningschefen. Du ingår i avdelningens ledningsgrupp och rapporterar till avdelningschefen.

Om enheten

Du kommer att vara en del av enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Cyberförsvar och Ledningsteknik. Enheten består idag av ca 25 medarbetare och har under kommande år ett behov av tillväxt. Medarbetarnas kompetens finns huvudsakligen inom områdena; Systemutveckling, Ledning och ledningssystem samt Människa-teknik interaktion. Enheten arbetar tvärvetenskapligt och utvecklar och tillhandahåller kompetens avseende sociotekniska system. Arbetet sker i samverkan med flera kompetensområden inom och utanför FOI, då detta är avgörande för att kunna utveckla fungerande ledningssystem i betydelsen människa, teknik och organisation.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi ser att du som sökande har:

En stark förmåga och ett genuint intresse av att leda, utveckla, motivera och engagera dina medarbetare för att tillsammans uppnå överenskomna mål.
Tidigare erfarenhet av chefs- eller projektledarroller med fokus på att leda och utveckla grupper med expertkompetens, gärna inom en forskningsmiljö.
Akademisk examen på minst masternivå eller motsvarande, enligt FOI:s bedömning.
Kompetens inom något eller några av enhetens verksamhetsområden.
Förmågan att leda i förändring, både i det dagliga arbetet och i ett långsiktigt strategiskt perspektiv.
Det är meriterande om du har:

Erfarenhet från arbete inom statlig verksamhet, särskilt inom en försvarsmyndighet.
Erfarenhet av att driva forskningsprojekt, granska vetenskapliga artiklar och samarbeta med uppdragsgivare.
För att trivas och lyckas i denna roll krävs en vilja att med lyhördhet, respekt och omtanke skapa framgång tillsammans med andra. Som chef är det viktigt att du kan agera som en förebild och bidra till en positiv arbetsmiljö och god trivsel. Du ska känna dig bekväm i rollen som beslutsfattare och ha förmågan att motivera och förklara dina beslut för medarbetarna. Tillsammans med enheten, avdelningens ledningsgrupp och våra uppdragsgivare driver du verksamheten framåt på ett effektivt och konstruktivt sätt.

Personliga egenskaper kommer att värderas högt i rekryteringsprocessen.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som för extern sökande inleds med sex månaders provanställning. Alla chefer på FOI har en tillsvidaretjänst i verksamheten. Vi tillämpar chefsförordnande som avtalas på tre år med möjlighet till förlängning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 10 mars 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta avdelningschef Emil Hjalmarson. Fackliga företrädare är Niclas Wadströmer (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Experimentella forskare inom elektrooptik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 15
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad.

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Elektrooptiska system som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

Doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande
Erfarenhet av hela kedjan med att praktiskt sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt
God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska samt mycket goda kunskaper i svenska
B-körkort
Det är meriterande om du har:

Programmeringskunskaper i exempelvis Python eller C/C++
Erfarenhet av Matlab, Labview och Linux
Tidigare erfarenhet av tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet
Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 6 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Problemlösare i teknikens framkant

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du civilingenjör och vill kombinera teoretiska uppgifter med tillämpad problemlösning för att stärka Sveriges säkerhet? Vill du ha en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges totalförsvar genom att bidra till forskning och utveckling kring nya system inom trådlös kommunikation för försvarstillämpningar?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats. Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Trådlös kommunikation i försvarstillämpningar kännetecknas av höga krav på robusthet och ska samtidigt klara att fungera i en elektromagnetiskt störd miljö. Hos oss krävs därför lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Ditt arbete kan innefatta olika delar av utvecklingskedjan - allt från teoretiska analyser, modellering och simulering, medverkan i fältförsök, test av system till rapportskrivning och föredragningar för våra uppdragsgivare. Du kommer att få möjlighet att arbeta med våra avancerade beräkningsverktyg och vårt välutrustade radiolabb. Arbetet sker i projektform tillsammans med flera andra medarbetare och tjänsten ger möjlighet till nationella och internationella kontakter inom området. Du får ett arbete med stor egen påverkan och ges möjlighet till personlig kompetensutveckling för att fortsätta växa i din yrkesroll. 

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Robust radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping. Enhetens verksamhet är tillämpad forskning inom robust trådlös kommunikation med hänsyn till militära särkrav som exempelvis störtålighet, avbrottsfrihet och tillgänglighet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

Civilingenjörsexamen eller motsvarande inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller annat likvärdigt område
Goda baskunskaper inom digital signalbehandling
God förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska
Meriterande är:

Inriktning mot signalbehandling för trådlös kommunikation
Kunskaper inom C++, MATLAB eller Python
Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling eller trådlös kommunikation
Kunskap eller erfarenhet inom försvarstillämpningar
Förutom att passa in i beskrivningen ovan är du initiativtagande, självgående och strukturerad, samt har en god problemlösande analysförmåga.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 3 mars 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Peter Stenumgaard. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Du som är forskarutbildad och vill arbeta i teknikens framkant

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Är du forskarutbildad och vill kombinera teoretiska uppgifter med tillämpad problemlösning för att stärka Sveriges säkerhet? Som forskare hos oss får du en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges totalförsvar genom att bidra till forskning och utveckling kring nya system inom trådlös kommunikation för försvarstillämpningar.

Om tjänsten

Trådlös kommunikation för försvarstillämpningar kännetecknas av höga krav på robusthet och ska samtidigt klara att fungera i en elektromagnetiskt störd miljö. Hos oss krävs därför lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Ditt arbete kan innefatta olika delar av utvecklingskedjan - allt från teoretiska analyser, modellering och simulering, medverkan i fältförsök, test av system till rapportskrivning och föredragningar för våra uppdragsgivare. Du kommer att få möjlighet att arbeta med våra avancerade beräkningsverktyg och vårt välutrustade radiolabb. Arbetet sker i projektform tillsammans med flera andra medarbetare och tjänsten ger möjlighet till nationella och internationella kontakter inom området. Vi publicerar somliga öppna forskningsresultat i internationella vetenskapliga fora, varför du ges möjlighet att bidra även med detta. Vi månar om din personliga kompetensutveckling och hos oss ges du möjlighet att fortsätta växa i din yrkesroll.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Robust radiokommunikation som tillhör avdelningen  Telekrig  i Linköping. Enhetens verksamhet är tillämpad forskning inom robust trådlös kommunikation med hänsyn till militära särkrav som exempelvis störtålighet, avbrottsfrihet och tillgänglighet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som

Är forskarutbildad (Lic/Dr) med goda kunskaper inom digital signalbehandling eller annat likvärdigt område.
Har god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.
Meriterande är:

Inriktning mot signalbehandling för trådlös kommunikation
Kunskaper inom C++, MATLAB eller Python
Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling eller trådlös kommunikation
Kunskap eller erfarenhet inom försvarstillämpningar.
Förutom att passa in i beskrivningen ovan är du initiativtagande och självgående, strukturerad och med en problemlösande analysförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 3 mars 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Peter Stenumgaard. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Vår nästa tekniska expert inom radarområdet

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI-PERS-2024-114

Tycker du om tekniska utmaningar och vill arbeta med utveckling och tillämpad forskning? Vill du tillsammans med kunniga kollegor göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?  Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Hos oss kommer du arbeta med teknisk utveckling och tillämpad forskning inom området telekrig mot radarsystem. Det pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök. Tekniken inom radarområdet utvecklas ständigt och till hjälp har vi avancerad utrustning för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer arbeta i en kreativ miljö och delta i tekniskt utmanande och spännande projekt. Du får goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Hos oss kommer du att utveckla din kompetens, både inom ramen för verksamheten och genom individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov. För rätt person kan tjänsten även innefatta direkta kundkontakter och projektledning. Beroende på dina intressen och tidigare erfarenheter finns möjlighet att arbeta med olika typer av uppgifter inom området, som t.ex.

Utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen  Telekrig . Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Enhetens huvudverksamhet består av forskning och teknikutveckling inom störning och signalspaning radar. Enheten fungerar även som expertstöd, samt utför olika typer av mätningar och analyser inom telekrigområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

 Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom elektroteknik eller teknisk fysik, alternativt examen inom ett område som FOI bedömer som motsvarande
Har erfarenhet av och känner dig hemma i lab- och utvecklingsmiljö, samt arbete med inbyggda system och digitala lösningar
Har erfarenhet av programmeringsspråk och utvecklingsverktyg, som t.ex. Matlab, C++, Java eller liknande
Har goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.
Det är meriterande om du har kunskaper och praktisk erfarenhet av mikrovågs- eller radarområdet.

Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Eftersom mycket av arbetet kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 3 mars 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kemister med materialinriktning

Civilingenjör, forskning och utveckling, kemi
Läs mer Feb 6
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara en del av en forskningsorienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken till nytta för försvaret? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i olika projekt tillsammans med medarbetare med blandade kompetenser inom fysik, mätteknik och material, där du bidrar med din kompetens inom kemi och material. Exempel på uppgifter inkluderar dels laborativt arbete med materialframställning och materialkaraktärisering, och dels tester av demonstratorer i fältmiljö och deltagande i mätverksamhet.

Ditt huvudsakliga ansvarsområde blir att stötta den lokala laborativa verksamheten och forskningen relaterat till exempelvis kamouflage och skydd mot laser. Forskningen kan handla om adaptiva material där optiska eller fysikaliska egenskaper beror på variationer i temperatur, elektrisk potential eller optisk strålning. Andra intressanta områden är utveckling och framställning av kompositer och 3D-printade strukturer. Du bör därför ha praktisk erfarenhet av syntes och framställning av material.

I arbetet ingår också kemikalieansvar och att fungera som rådgivare och stöd vid inköp av nya kemikalier samt vid underhåll, drift och utveckling av befintligt kemilaboratorium.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Signaturer som tillhör avdelningen Telekrig. Enhetens verksamhet är inriktad på tillämpad forskning, teknikutveckling och expertstöd inom signaturområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig med masterexamen inom kemi, gärna med inriktning mot materialkemi, organisk kemi, oorganisk kemi eller annan inriktning som FOI bedömer som likvärdig. Du har även:

Goda kunskaper inom kemi och materialvetenskap
Flerårig erfarenhet av kemiskt laborativt arbete, syntes och materialframställning
Erfarenhet av forskningsrelaterad verksamhet och problemlösning
Goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och skrift
Meriterande:

Kontaktnät inom universitet och/eller industri
Erfarenhet av arbetsmiljöarbete
Intresse av ny teknik och omvärldsbevakning
Som person behöver du vara självgående, initiativtagande med god förmåga till samarbete och problemlösning. Du är öppen för varierande arbetsuppgifter, även utanför kemiområdet.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 28 februari.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Petter Bivall. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Blivande forskare inom modellering och beräkning av radarsignaturer

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 6
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara en del av en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken? Vill du bidra till Sveriges säkerhet genom att arbeta med fysikalisk modellering och elektromagnetiska beräkningar av radarsignaturer?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Ett objekts radarsignatur anger hur objektet ser ut för ett radarsystem. Ett typiskt exempel är hur ett fartyg sprider infallande radarvågor vidare mot en radarsensor. För att studera detta arbetar vi på FOI med elektromagnetisk modellering och beräkningar. Det sker dels genom forskning och utveckling, men också i mer praktiskt inriktade beräkningsuppdrag i syfte att stödja Försvarsmakten. Vi arbetar även med analys och värdering av radarsignaturer, ofta i syfte att minska synligheten hos våra svenska militära plattformar.

Vi behöver nu utöka vår grupp inom modellering av radarsignaturer. Du kommer att bli en del av en grupp med spetskompetens inom området. Dina arbetsuppgifter blir framförallt att fysikaliskt modellera och numeriskt beräkna signaturer på olika militära plattformar, samt att analysera och värdera resultat från beräkningarna.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Signaturer som tillhör avdelningen Telekrig. Enhetens verksamhet är inriktad på tillämpad forskning, teknikutveckling och expertstöd inom signaturområdet.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

För att passa inom denna tjänst har du:

En civilingenjörsexamen eller masterexamen inom teknisk fysik, elektroteknik, fysik eller annan inriktning som FOI bedömer som likvärdig
Erfarenhet och intresse av fysikalisk modellering och numeriska simuleringar
Erfarenhet av större programvaror för numeriska simuleringar
Erfarenhet av programmering med inriktning mot vetenskapliga beräkningar
Goda kunskaper i svenska och engelska, i tal och i skrift.
Det är meriterande om du har:

Kunskaper inom elektromagnetisk fältteori och elektromagnetiska beräkningar
Erfarenhet av radarsystem
Erfarenhet av forskningsverksamhet, eller motsvarande kunskaper inom metod- och metodikutveckling.
Disputerat med fysikalisk inriktning
Arbetet sker både individuellt och i grupp. Som person behöver du vara självgående, initiativtagande med god förmåga till samarbete och problemlösning. Du har en stor drivkraft och vilja att ta dig an nya utmaningar. Om radar och elektromagnetism är nytt för dig är du öppen för att bredda dina kunskaper till dessa områden.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 28 februari.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Petter Bivall. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Framtidens expert inom radar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 2
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI-PERS-2024-105

Är du intresserad av att använda dina goda kunskaper i programmering och fysik för att utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet? Vill du arbeta med intressanta arbetsuppgifter och lära dig nya saker med målet att bli en expert inom radar? Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!  

Om tjänsten

Du kommer att arbeta med fysikalisk modellering och programmering kopplat till radarsystem och radarvågors interaktion med omgivningen, samt med bearbetning av data från våra experimentella radarsystem. I arbetsuppgifterna ingår också identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare och kan innehålla vetenskaplig publicering. Arbetsuppgifterna är varierande med fokus på teoretiskt utvecklingsarbete, men kan även innehålla praktiska moment som t.ex. deltagande vid prov och försök med experimentella radarsystem. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Om enheten

FOI finns på fyra platser: Stockholm, Umeå, Grindsjön och Linköping. Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html . Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som har:

en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot teknisk fysik, teknisk matematik, elektroteknik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande,
goda och aktuella kunskaper i programmering och fysik,
god förmåga till framställning i tal och skrift på svenska och engelska,
några års arbetslivserfarenhet där du arbetat med fysikalisk modellering, programmering, signalbehandling eller andra arbetsuppgifter som FOI bedömer som likvärdiga.
Meriterande är:

kunskaper eller erfarenhet av radar,
erfarenhet av arbete med signalbehandling,
kunskaper om elektromagnetisk vågutbredning,
forskarutbildning.
Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga och är resultatorienterad. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss.

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 25 februari 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Civilingenjör inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Feb 9
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Då kan FOI vara din nya arbetsplats! Vi erbjuder ett arbetsliv i balans, en utvecklande arbetsmiljö och ett samhällsviktigt arbete!

Om tjänsten

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla signalbehandlings-algoritmer för detektion, estimering, klassificering med mera. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Din uppgift kan exempelvis vara att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling, inklusive AI. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Om enheten

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Enheten stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem. Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har en civilingenjörs-/masterexamen med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande.

Det är meriterande om du har:

Kunskaper inom radiokommunikation
Kunskaper inom telekrig
Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling
Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är initiativtagande och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar med andra och vara mål- och resultatorienterad. Vi förväntar oss att du är nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

FOI erbjuder en unik arbetsplats, där du får möjlighet att arbeta med det som är viktigt för både totalförsvaret och hela samhället. FOI är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet och är ett av Europas ledande forskningsinstitut inom försvar och säkerhet.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan komma att inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld? 

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 23 februari 2024.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Nordlöf. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Disputerad forskare för modellering, simulering och värdering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 24
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1200 anställda, varav drygt 900 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI-PERS-2024-89

Vill du arbeta med modellering, simulering och värdering, vara en del av hela utvecklingskedjan och få vara med och göra skillnad för Sveriges säkerhet? FOI:s verksamhet i Linköping växer, nu söker vi dig som vill växa med oss!   Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som forskare kommer du bland annat att utveckla och arbeta med simuleringsmodeller av militära system och deras sensorer, t.ex. sensorerna i ett flygplan eller fartyg, för att analysera deras prestanda. I den virtuella världen hjälper vi Försvarsmakten att, bland annat, ta fram skyddslösningar för våra fartyg och flygplan utan att behöva genomföra dyra och miljöbelastande prov.

Du kommer att arbeta i en eller flera projektgrupper, enskilt och i team, huvudsakligen i Windowsmiljö. På FOI medverkar du i hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans. I arbetet ingår mjukvaruutveckling samt analyser av underlag, simuleringsresultat och praktiska prov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare och för att vidareutveckla våra system.

Har du den kompetensprofil vi behöver?  

Vi söker dig som är disputerad inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller motsvarande relevant område. Du har dokumenterad erfarenhet av mjukvaruutveckling i C/C++, Java eller motsvarande samt dokumenterad erfarenhet av forskning inom eget och/eller andra forskningsfält.

Det är meriterande om du har aktuell erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Modellering och simulering.
Matlab/Simulink.
Radarteknikutveckling.
Statistik.
Visualisering.
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin.
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att utveckla och implementera nya modeller och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du är ansvarstagande och driver effektivt arbetet på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Du ska ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska eftersom resultatrapportering sker i formen av presentationer och rapporter.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör avdelningen Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/telekrig.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. 

Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 7 februari 2024!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Kristofer Bengtson. Fackliga företrädare är Ulf Sterner (Saco-S) och Johan Widén (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu