Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi jobb i Linköping

Hitta lediga jobb hos Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi i Linköping. Välj att läsa mer om ett jobb eller gå vidare och ansök jobbet i Linköping.

Drifttekniker till Linköping

Fastighetstekniker/Drifttekniker, fastighet
Läs mer Jan 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Har du flera års erfarenhet av fastighetsdrift, Vill du vara med och utveckla och utvecklas i en kunskapsintensiv och tekniktät miljö där det pågår spännande projekt inom fastighets-, informations- och säkerhetsområdet? Då kan FOI vara intressant för dig!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som drifttekniker kommer du att ansvara för drift och underhåll av anläggningsobjekt, enklare fastighetsinstallationer, systematiskt brandskyddsarbete (SBA), vara behjälplig i pågående projekt, stötta forskningen i anskaffning och installation av ny utrustning, hantering av ärenden i felanmälningssystem. Arbetet bedrivs i nära samarbete med Fastighetsansvarig. Genom att göra regelbunden rondering arbetar du med förebyggande underhåll.  Rollen innebär ett omväxlande arbete med varierande arbetsuppgifter med direkta kundkontakter samt som besöksmottagare av entreprenörer inom FOIs område. Dokumentation och administration är en naturlig del av arbetet.

Har du den kompetensprofil vi behöver ? 

Vi söker dig som har:

Relevant utbildningsbakgrund inom bygg/fastighet eller motsvarande
Flera års praktisk erfarenhet av fastighetsdrift
B körkort
Goda kunskaper i Svenska och Engelska
Meriterande är:

Kunskaper inom El, VS/VA, UPS/reservkraft, systematiskt brandskyddsarbete samt lås och larm.

Du är lugn, stabil och kontrollerad i stressade eller pressade situationer, gör korrekta avvägningar och prioriteringar, samt fokuserar på rätt saker.

Som person är du självgående, social och van att arbeta med andra i ett nära samarbete.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI bidrar du med din kunskap i en verksamhet som bidrar till ett starkare totalförsvar och samhälle. Tillsammans med dina kollegor hittar du lösningar på komplexa frågor som expert inom ett forskningsområde eller i din yrkesroll i den stödjande verksamheten. Ditt arbete på FOI gör att våra uppdragsgivare som till exempel Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i verksamheten Fastighet som tillhör avdelningen Forskningsstöd. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/forskningsstod.html   ml  

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att  jobba hos oss.  

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 19 februari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Bo Rane.  Fackliga företrädare är Fredrik Ringblom (Saco-S) och Eva Larsson (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning efterfrågas vidimerade kopior på de utbildningar och tjänstgöringsintyg som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes

Ansök nu

Teknisk doktor inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning, genom avancerad tillämpad forskning på en arbetsplats i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bli vår nästa expert inom signalbehandling! Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade signalbehandlingsalgoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en unik och inspirerande forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och driva teoretisk utveckling inom ditt område. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Dina arbetsuppgifter kommer att omfatta forskning och teknikutveckling av metoder och algoritmer i våra utvecklingsprojekt. Din uppgift kommer exempelvis innebära att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling samt utveckla nya metoder. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får följa den akademiska forskningen inom ditt ämnesområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är teknologie doktor med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Har du kunskaper inom radiokommunikation eller erfarenhet från telekrigsverksamhet är det meriterande.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor frihet och eget ansvar, varför det krävs att du är strukturerad och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform tillsammans med övriga forskare behöver du även trivas med att samarbeta med andra. Vi förutsätter att du är mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor.

Behoven av våra resultat ökar och därför behöver vi bli fler. Som anställd på FOI har du ett omväxlande arbete med stor frihet och eget ansvar, möjlighet att följa en idé från skiss till operativa system, och naturligtvis en lärande arbetsmiljö så att både du som person och vi som organisation tillsammans kan växa.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiosystem som tillhör avdelningen Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/forskning/telekrig.html 

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Mjukvaruutvecklare till avancerade radiosystem

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla mjukvarusystem för nästa generations telekrig, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig om vill bidra som mjukvaruutvecklare. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya system för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi tar fram hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. 

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i C/C++/C# med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde. 

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot mjukvaruutveckling eller motsvarande. Det är meriterande, men ej nödvändigt, med kompetens inom signalbehandling och/eller AI. Tidigare arbetslivserfarenhet inom mjukvaruutveckling är även det meriterande. Då mycket av vår mjukvaruutveckling är hårdvarunära i inbyggda Linuxsystem och realtidssystem så är det ett plus om du tidigare arbetat i liknande miljöer. Vi utvecklar även analysfunktioner, användargränssnitt och andra funktioner högre upp i mjukvarustacken, så det är också meriterande erfarenheter.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är initiativtagande och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Du bör förstås ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kreativ firmware- och FPGA-utvecklare

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Jan 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla system för nästa generations telekrig, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig om vill bidra som firmwareutvecklare. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya system för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi tar fram hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i VHDL och C som körs på moderna FPGA- och ARM-kretsar med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot firmwareutveckling, system-on-chip eller liknande. Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena signalbehandling, radioteknik och elektronik. Tidigare arbetslivserfarenhet inom firmwareutveckling och/eller mjukvaruutveckling är även det meriterande. Då vår firmwareutveckling sker i Xilinx miljö och inbyggda Linuxsystem så är det ett plus om du tidigare arbetat i dessa miljöer.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god problemlösande analysförmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Du bör förstås ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Civilingenjör inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bidra inom signalbehandling. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla signalbehandlings-algoritmer för detektion, estimering, klassificering med mera. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Din uppgift kan exempelvis vara att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling, inklusive AI. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde. 

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Det är meriterande, men ej nödvändigt, med kompetens om radiokommunikation och telekrig. Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling är även det meriterande. Vi förväntar oss att du är nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är initiativtagande och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Framtida expert inom avancerade radiosystem

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations avancerade radiosystem för signalspaning och störning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bidra och bli en av våra framtida experter. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya avancerade radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi arbetar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du vara med och bidra till att stärka Sveriges säkerhet i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö där du får tillgång till avancerade verktyg och utrustning. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utvecklas till att bli en av våra framtida experter inom signalspaning och störning av radiosystem. Din expertis kommer att utvecklas genom att du jobbar i teknikens framkant tillsammans med andra experter för att utveckla nästa generations system och förmågor. Våra uppdragsgivare ber oss utmana teknikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna exempelvis innehålla algoritmutveckling av analys- och störfunktioner, mjuk- och hårdvaruutveckling av våra demonstratorsystem, genomförande av studier och experiment med framtida tekniker samt expertstöd till Försvarsmakten. För en person med ledaregenskaper kan rollen på sikt även innebära projektledning. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Våra projekt är relativt små och sker i nära samverkan med våra intresserade uppdragsgivare varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller forskarutbildning inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik, teknisk matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Det är meriterande med kompetens och erfarenhet inom något av områdena radiokommunikation, telekrig, mjukvaruutveckling, signalbehandling eller projektledning. Vi som arbetar på enheten har ett stort och brett intresse för teknik och tror att du också har det.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför du behöver vara självgående samt ha god initiativförmåga. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god analytisk förmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 12 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Erfaren administratör

Administrativ assistent
Läs mer Jan 20
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vi söker en administratör till en kreativ, forskningsintensiv och expanderande verksamhet. Tjänsten är placerad på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Linköping. Som en av flera administratörer ingår du i ett centralt kansli men arbetar företrädesvis med ett par av de forskningsenheter som finns på FOI i Linköping. En forskningsenhet består av en chef och 20-35 medarbetare.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som administratör på FOI bistår du chefer, projektledare och medarbetare med allmän service och administrativa uppgifter. Du kommer ha en central roll och bistå forskningsprojekten vid planering, uppföljning, samordning och sammanställning av såväl personella som ekonomiska resurser. Informationsspridning är också en viktig del i arbetet, varav en del sker via enheternas intranät. I arbetet ingår även att hålla samman det administrativa och praktiska inför och under seminarier, konferenser och externa besök.

Du ingår i avdelningens kansli som tillsammans utvecklar och samordnar både processer och arbete inom det administrativa området.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker en erfaren administratör med flerårig praktisk erfarenhet av administrativt arbete. Erfarenhet av arbete i en projektorganisation och/eller inom statliga myndigheter är meriterande. Du är en van användare av Office-paketet och du bör även ha arbetat med andra administrativa system, t.ex. Agresso. Du har goda kunskaper i svenska och engelska samt har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift.

Som person är du serviceinriktad, strukturerad, flexibel och effektiv, samt tar gärna självmant på dig både enkla och mer avancerade arbetsuppgifter. Du har förmåga att snabbt ta till dig rutiner, regler och processer. Du tar egna initiativ och har förmågan att leverera resultat i tid och av god kvalitet. Vi söker en person som självständigt kan se vad som behöver göras. Som person bör du ha lätt att skapa goda kontakter med alla typer av professioner, såväl interna som externa. För att du ska trivas med arbetet måste du tycka om att jobba med administration och ha ett genuint intresse av att ge god service och bistå andra.

I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i kansliet som tillhör avdelningen Telekrig.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html  

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 10 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta ställföreträdande avdelningschef Mattias Verona. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås via vår växel på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen

Ansök nu

Praktisk forskningsingenjör

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-43

Hur kan elektrooptiska system öka Sveriges säkerhet och försvarsförmåga?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att vara med och sätta samman unika system baserade på tekniska komponenter i utvecklingens framkant där inget projekt är det andra likt.

Enheten för elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Som forskningsingenjör kommer du att utveckla ny experimentell utrustning och vidmakthålla befintliga test- och mätsystem för forskningsverksamheten. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, bland annat genom planering, genomförande, analys och rapportering.

Att vara forskningsingenjör på FOI kräver en stor grad av självständighet och egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete i teknikens framkant. Arbetet är kreativt och utmanande och sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma flera fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka långa. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med examen på universitetsnivå inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller utbildning som av FOI bedöms motsvarande.

Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska, har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik och för experimentellt arbete. Du innehar B-körkort.

Det är meriterande om du har erfarenhet av

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Linux
Hårdvarunära programmering eller FPGA-programmering
CAD, 3D-skrivare eller mekanikkonstruktion
Elektronikkonstruktion, inklusive montering och lödning
Drönarflygning
Forskningsnära verksamhet inom material- och/eller optikområdet
Som person är du självgående, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för Elektrooptiska system som är placerad i Linköping. Läs gärna mer om vad FOI gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/


Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv där den flexibla arbetstiden är en viktig del. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 februari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Experimentella forskare inom elektrooptik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2023-44

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Enheten för elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad. 

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande. Du kan vara nydisputerad eller ha några års arbetslivserfarenhet.

Du är bekväm med hela kedjan av att sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt.

Om du kan programmera i något programspråk, exempelvis Python eller C/C++, så är det meriterande. Du får gärna ha erfarenhet av Matlab, Labview och Linux. Har du tidigare arbetat med tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet är det meriterande.

Du har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska. Då fältmätningar förekommer i tjänsten är B-körkort ett krav.

Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för Elektrooptiska system som är placerad i Linköping. Läs gärna mer om vad FOI gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/  

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv där den flexibla arbetstiden är en viktig del. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 februari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

HR-specialist inom rekrytering

Rekryterare/Rekryteringskonsult
Läs mer Jan 18
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI växer och vi behöver utöka vårt stöd till verksamheten. Vill du arbeta med framförallt rekrytering med inslag av HR-administration på en spännande myndighet som forskar för en säkrare värld? Då kan du vara den vi söker!

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Att arbeta på Totalförsvarets forskningsinstitut i en tid där vi utvecklas och växer i en osäker omvärld är  ett viktigt uppdrag, ett stort ansvar och en inspirerande möjlighet. Låt din kunskap bli en kraft för Sveriges försvar och säkerhet!

Dina huvudsakliga uppgifter kommer att vara inom rekrytering där du tillsammans med rekryterande chefer driver rekryteringsprocesser från start till mål. Du bidrar till att leverera en fantastisk kandidatupplevelse och till att kompetensförsörja en växande, samhällsviktig verksamhet. Du kommer även delta i arbeten/projekt tillsammans med övriga kollegor inom HR-enheten. Du kommer att vara ett konsultativt och operativt stöd inom rekrytering samt utföra HR-administrativa arbetsuppgifter som t.ex.  att skriva och administrera beslut, administration i våra rekryterings-/HR-system samt administration kopplat till utbildning. Då alla tjänster på FOI är säkerhetsklassade kommer du även genomföra säkerhetsprövningsintervjuer.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som har en relevant akademisk examen inom HR-området, alternativt utbildning och/eller erfarenhet som FOI bedömer som likvärdig. Du har kunskap och erfarenhet av kompetensbaserad rekrytering, kan uttrycka dig väl på svenska i tal och skrift samt har god kunskap i Officepaketet (Word, Excel, Powerpoint).

Vidare är det meriterande om du tidigare arbetat med rekrytering i statlig verksamhet och har lätt för att arbeta i systemstöd, exempelvis rekryteringssystem och HR/Lönesystem. Det är också meriterande om du har erfarenhet av att hålla säkerhetsprövningsintervjuer.

Som person är du trygg, prestigelös, stabil och har god självinsikt. Du är självgående, initiativtagande, metodisk och det är naturligt för dig att sätta upp och hålla tidsramar. Du trivs med att ge stöd till chefer och kollegor och får saker gjorda. Du har också mycket god förmåga att samarbeta och har lätt för att skapa relationer och att bygga förtroende.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i Rekryteringsektionen som tillhör HR-enheten på avdelningen Forskningsstöd. HR-enheten består av cirka 25 personer där du kommer att ha fyra HR-kollegor i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör på FOI: https://foi.se/om-foi.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 februari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta HR-chef Torgny Hagelin eller HR-specialist Linus Hall. Fackliga företrädare är Fredrik Ringblom (SACO) och Eva Larsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Disputerad forskare för simulering, modellering och värdering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jan 24
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du arbeta med modellering, simulering och värdering där du är en del av hela utvecklingskedjan och där du gör skillnad för Sveriges säkerhet?

FOI:s verksamhet i Linköping växer, nu söker vi dig som vill växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I arbetet kommer du bland annat att utveckla och arbeta med simuleringsmodeller av militära system och deras sensorer, t.ex. sensorerna i ett flygplan eller fartyg, för att analysera deras prestanda. I den virtuella världen kan vi hjälpa Försvarsmakten att, bland annat, ta fram skyddslösningar för våra fartyg och flygplan utan att behöva genomföra dyra och miljöbelastande prov.

Du kommer att arbeta i en eller flera projektgrupper, huvudsakligen i Windowsmiljö. På FOI medverkar du i hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans. I arbetet ingår analyser av underlag, simuleringsresultat och praktiska prov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som är disputerad inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller motsvarande för enheten relevant område. Du har dokumenterad erfarenhet av mjukvaruutveckling i C/C++, Java eller motsvarande samt dokumenterad erfarenhet av forskning inom eget och/eller andra forskningsfält.

Det är meriterande om du har aktuell erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Modellering och simulering
Matlab/Simulink
GitLab
Visualisering
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att utveckla och implementera nya modeller och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Då vår resultatrapportering sker i presentationer och rapporter ska du även ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör Avdelningen för telekrig i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning. Resor i tjänsten kan förekomma.


Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om dessa här: Förmåner och anställningsvillkor - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 31 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Kristofer Bengtsson. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskare inom hårdvarunära systemlösningar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-771

Vill du hjälpa oss att bygga kompetens kring hårdvarunära systemlösningar för att direkt öka Sveriges förmåga till eget försvar och säkerhet? I rollen som FOI söker kommer du kunna vara en del av hela utvecklingskedjan från design, implementering och sammansättande av system för att genomföra hårdvarunära simuleringar.

Enheten Materielnära telekriganalys arbetar bland annat med att ta fram och utveckla system som används för att svara på olika värderingsfrågor från Försvarsmakten. Verksamheten är stor del experimentellt orienterad och utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta med system där hårdvara och mjukvara samverkar i en simuleringsloop, ett s.k. HWIL-system (HardWare In the Loop).

Som forskare hos oss kommer du få möjligheten att använda både dina teoretiska och praktiska kunskaper i problemlösningen i interaktion med kollegor och uppdragsgivare genom hela utvecklingskedjan. Utvecklingsarbetet från problemformulering till slutleverans sker bl.a. genom mätningar i labbmiljö och i fält för vidare kalibrering och verkställande i simuleringsmiljö.

De hårdvarunära systemen som utvecklas och analyseras omfattar både digital och analog teknik och kan innefatta t.ex. uppbyggnad av en laborationsmiljö, inklusive mät- och datainsamlingssystem. Beroende på tillämpning kan mjukvaruutveckling ske antingen i Linux eller i Windows. Utveckling sker även av modeller som tas fram i Matlab/Simulink.

I arbetet ingår analyser av underlag, simuleringsresultat och fältprov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens, både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med examen på universitetsnivå inom fysik, teknisk fysik, elektronikdesign, datateknik eller motsvarande. Du bör ha aktuell erfarenhet och kompetens inom elektronik och hårdvara samt programmering i C/C++.

Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska, har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik och för experimentellt arbete.

Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Matlab/Simulink och generering av mjukvara för implementering av modeller i hårdvara/FPGA
Mätteknik
Hårdvarunära programmering
Mjukvaruutveckling för styrning av extern elektronik och hårdvara
Mjukvaruutveckling för realtidsapplikationer
Drönarflygning
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att kritiskt betrakta olika problem, se utvecklingsmöjligheter, föra in och utveckla ny teknik, organisera, strukturera och metodiskt arbeta igenom möjligheter och svårigheter för att lösa problem och bedöma risker. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på problem. Fokus ligger på hur vi ständigt kan förbättra vår utrustning och våra modeller så att vi kan utgöra ett stöd till våra uppdragsgivare.

Vi söker dig som resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 29 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Pär Lundö. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Experimentella forskare inom elektrooptik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 20
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-745

Hur kan elektrooptiska sensorer och system stödja Försvarsmakten?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att jobba med forskning som tar avstamp i verkliga och aktuella behov. Du kommer att jobba i utvecklingens framkant på en arbetsplats där inget projekt är det andra likt.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Enheten för elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Som forskare kommer du att bedriva tillämpad forskning till nytta för FOI:s uppdragsgivare inom försvarssektorn. I detta ingår bland annat att identifiera relevanta frågeställningar, genomföra studier och experiment samt utforma experimentell utrustning. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, vid genomförande, analys och rapportering. Uppdragsgivarkontakter kommer att vara en naturlig del i arbetet, i större eller mindre grad. 

Att arbeta som forskare på FOI kräver en stor grad av självständighet, egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete med såväl forskning som utveckling och expertstöd. Arbetet är kreativt och utmanande och det sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med doktorsexamen inom fysik, eller annan utbildning som av FOI bedöms motsvarande. Du kan vara nydisputerad eller ha några års arbetslivserfarenhet.

Du är bekväm med hela kedjan av att sätta samman experimentuppställningar, genomföra experiment, analysera resultat och rapportera både skriftligt och muntligt.

Om du kan programmera i något programspråk, exempelvis Python eller C/C++, så är det meriterande. Du får gärna ha erfarenhet av Matlab, Labview och Linux. Har du tidigare arbetat med tillämpad forskning, utvecklingsarbete och praktiskt eller experimentellt arbete inom optikområdet är det meriterande.

Du har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska. Då fältmätningar förekommer i tjänsten är B-körkort ett krav.

Som person är du självgående, flexibel, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad. Du är nyfiken med en god praktisk förmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för Elektrooptiska system som är placerad i Linköping. Läs gärna mer om vad FOI gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/  

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv där den flexibla arbetstiden är en viktig del. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 16 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Praktisk forskningsingenjör

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 20
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-749

Hur kan elektrooptiska system öka Sveriges säkerhet och försvarsförmåga?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att vara med och sätta samman unika system baserade på tekniska komponenter i utvecklingens framkant där inget projekt är det andra likt.

Enheten för elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Som forskningsingenjör kommer du att utveckla ny experimentell utrustning och vidmakthålla befintliga test- och mätsystem för forskningsverksamheten. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, bland annat genom planering, genomförande, analys och rapportering.

Att vara forskningsingenjör på FOI kräver en stor grad av självständighet och egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete i teknikens framkant. Arbetet är kreativt och utmanande och sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma flera fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka långa. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med examen på universitetsnivå inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller utbildning som av FOI bedöms motsvarande.

Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska, har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik och för experimentellt arbete. Du innehar B-körkort.

Det är meriterande om du har erfarenhet av

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Linux
Hårdvarunära programmering eller FPGA-programmering
CAD, 3D-skrivare eller mekanikkonstruktion
Elektronikkonstruktion, inklusive montering och lödning
Drönarflygning
Forskningsnära verksamhet inom material- och/eller optikområdet
Som person är du självgående, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för Elektrooptiska system som är placerad i Linköping. Läs gärna mer om vad FOI gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/


Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv där den flexibla arbetstiden är en viktig del. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 16 januari!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Civilingenjör för mjukvaruutveckling, simulering och modellering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 15
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-707

Vill du arbeta med mjukvaruutveckling samt modellering och simulering där du är en del av hela utvecklingskedjan och där du gör skillnad för Sveriges säkerhet?

FOI:s verksamhet i Linköping växer, nu söker vi dig som vill växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I arbetet kommer du att utveckla mjukvara och simuleringsmodeller av militära system och deras sensorer, t.ex. sensorerna i ett flygplan eller fartyg, för att analysera deras prestanda. I den virtuella världen kan vi bland annat hjälpa Försvarsmakten att ta fram skyddslösningar för våra fartyg och flygplan utan att behöva genomföra dyra och miljöbelastande prov.

Du kommer att arbeta i en eller flera projektgrupper, huvudsakligen i Windowsmiljö. På FOI medverkar du i hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans. I arbetet ingår analyser av underlag, simuleringsresultat och praktiska prov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som är civilingenjör inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller motsvarande. Du har aktuella kunskaper inom mjukvaruutveckling i C/C++, Java eller motsvarande.

Det är meriterande om du har aktuell erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Modellering och simulering
Matlab/Simulink
Visualisering
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att utveckla och implementera nya modeller och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Då vår resultatrapportering sker i presentationer och rapporter ska du även ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om dessa här: Förmåner och anställningsvillkor - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 15 januari 2023.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Kristofer Bengtsson. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskningsingenjör inom fysikaliska beräkningar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 14
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Är du kreativ och vill arbeta med tillämpad forskning i samarbete med andra experter?

Då har du nu chansen att bidra till FOI:s forskning och utveckling inom radarsystem.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill arbeta med både fysikalisk modellering och programmering. Du är intresserad av att tillämpa dina goda kunskaper i fysik och matematik för att lösa olika tekniska och vetenskapliga problem och radartillämpningar är ett intressant tillämpningsområde för dig. Exempel på problem kan vara att modellera och beräkna påverkan på radarsystems prestanda då radarvågor interagerar med olika typer av mark- och sjömiljöer eller med vindkraftparker. Du vill utvecklas tekniskt och vetenskapligt med målet att bli en expert inom ditt område.

Du kommer alltså att arbeta med modellering, simulering och beräkningar knutet till radarsystem, vågutbredning och vågornas interaktion med omgivningen. Egen utveckling av programvara är en del av arbetsuppgifterna, men även användning av etablerade programvarupaket förekommer. I arbetsuppgifterna ingår bland annat identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare samt vetenskaplig publicering i varierande omfattning. Arbetsuppgifterna är varierande med fokus på teoretiskt utvecklingsarbete, men innehåller även praktiska moment t.ex. vid programvaruutveckling.

Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar.

Genom att arbeta i olika forskningsprojekt lär du dig nya saker i teknikens framkant och utvecklas i din yrkesroll. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot tillämpad fysik, teknisk fysik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du har goda och aktuella kunskaper i fysik och matematik samt aktuella kunskaper i programmering.

Har du kunskaper i elektromagnetism är det meriterande, men inget krav. Kunskaper eller erfarenhet av radar är inte heller det något krav, men du behöver en vilja att lära dig och utvecklas inom området.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga och du kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner,  läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Framtida expert inom avancerade radiosystem

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations avancerade radiosystem för signalspaning och störning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bidra och bli en av våra framtida experter. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya avancerade radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi arbetar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du vara med och bidra till att stärka Sveriges säkerhet i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö där du får tillgång till avancerade verktyg och utrustning. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utvecklas till att bli en av våra framtida experter inom signalspaning och störning av radiosystem. Din expertis kommer att utvecklas genom att du jobbar i teknikens framkant tillsammans med andra experter för att utveckla nästa generations system och förmågor. Våra uppdragsgivare ber oss utmana teknikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna exempelvis innehålla algoritmutveckling av analys- och störfunktioner, mjuk- och hårdvaruutveckling av våra demonstratorsystem, genomförande av studier och experiment med framtida tekniker samt expertstöd till Försvarsmakten. För en person med ledaregenskaper kan rollen på sikt även innebära projektledning. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Våra projekt är relativt små och sker i nära samverkan med våra intresserade uppdragsgivare varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller forskarutbildning inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik, teknisk matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Det är meriterande med kompetens och erfarenhet inom något av områdena radiokommunikation, telekrig, mjukvaruutveckling, signalbehandling eller projektledning. Vi som arbetar på enheten har ett stort och brett intresse för teknik och tror att du också har det.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför du behöver vara självgående samt ha god initiativförmåga. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god analytisk förmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kreativ firmware- och FPGA-utvecklare

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla system för nästa generations telekrig, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig om vill bidra som firmwareutvecklare. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya system för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi tar fram hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i VHDL och C som körs på moderna FPGA- och ARM-kretsar med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot firmwareutveckling, system-on-chip eller liknande. Det är meriterande men ej nödvändigt med kompetens inom ett eller flera av områdena signalbehandling, radioteknik och elektronik. Tidigare arbetslivserfarenhet inom firmwareutveckling och/eller mjukvaruutveckling är även det meriterande. Då vår firmwareutveckling sker i Xilinx miljö och inbyggda Linuxsystem så är det ett plus om du tidigare arbetat i dessa miljöer.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra. Du behöver även ha en god problemlösande analysförmåga.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Du bör förstås ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Materialforskare för radartillämpningar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 14
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Är du kreativ och vill arbeta med tillämpad forskning i samarbete med andra experter?

Då har du nu chansen att bidra till FOI:s forskning och utveckling inom radarsystem.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker dig som vill arbeta med att utveckla och analysera morgondagens material för att dölja sig från radar. Ofta finns behov av att maskera/dölja - signaturanpassa - olika typer av försvarsmateriel, t ex farkoster, inom radarområdet. En del i denna signaturanpassning är att nyttja och optimera material som har önskade radaregenskaper, t ex radarabsorberande egenskaper.  Du är intresserad av att tillämpa dina goda kunskaper i fysik och matematik för att förstå och beräkna hur olika material kan användas och optimeras för att få önskad radarsignatur. Exempel kan vara analys av signatur och optimering av signaturmaterial för markfordon, flygfarkoster och fartyg. Du utvecklar din expertis genom att arbeta i våra tillämpade forskningsprojekt med målet att utvecklas till en expert inom ditt område.

Du kommer att arbeta med modellering, beräkningar, mätningar och mätdataanalys av radaregenskaper för olika material. Egen utveckling av programvara för beräkningar och mätdataanalys kan förekomma, men även användning av etablerade programvarupaket. I arbetsuppgifterna ingår bland annat identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare och ibland även vetenskaplig publicering. Arbetsuppgifterna är varierande med fokus på teoretiskt utvecklingsarbete, men innehåller även praktiska moment t.ex. vid labbmätningar.

Arbetet syftar ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. hur signaturmaterialens funktion påverkas av drönare och satelliter med radar.

Genom att arbeta i olika forskningsprojekt lär du dig nya saker i teknikens framkant och växer i din yrkesroll. Hos FOI finns möjlighet att även utveckla och påverka dina arbetsuppgifter, det kan på sikt innebära t.ex. projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot materialfysik, materialvetenskap eller ett område som FOI bedömer som motsvarande.

Kunskaper eller erfarenhet av radar är inget krav, men du får gärna ha kunskap i mätteknik och elektromagnetism. Forskarutbildning är meriterande, men inget krav.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du är intresserad av forskningens utmaningar, har god analytisk förmåga, har en vilja att lära dig om radar samt kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Signaturer som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping. Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 januari 2023.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Petter Bivall. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Civilingenjör inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla nästa generations system för signalspaning? Vill du arbeta med avancerad tillämpad forskning och utveckling på en dynamisk arbetsplats i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig som vill bidra inom signalbehandling. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya radiosystem för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi utvecklar hela kedjan från avancerade algoritmer till hårdvaruprototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Här kan du bidra till en säkrare värld i en inspirerande och tillämpad forskningsmiljö. Vi gör det som ingen annan gör!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla signalbehandlings-algoritmer för detektion, estimering, klassificering med mera. Våra uppdragsgivare ber oss utmana fysikens gränser vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Din uppgift kan exempelvis vara att estimera okända parametrar från radiosignaler med avancerad signalbehandling, inklusive AI. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde. 

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot signalbehandling eller motsvarande. Det är meriterande, men ej nödvändigt, med kompetens om radiokommunikation och telekrig. Tidigare arbetslivserfarenhet inom signalbehandling är även det meriterande. Vi förväntar oss att du är nyfiken på ny teknik och innovativa lösningar.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser, som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Kreativ mjukvaruutvecklare

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Dec 12
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du vara med och utveckla mjukvarusystem för nästa generations telekrig, på en dynamisk arbetsplats, med innovativa kollegor i teknikens framkant?

Telekrigsområdet på FOI i Linköping befinner sig i en mycket expansiv fas och vi söker nu dig om vill bidra som mjukvaruutvecklare. Du får en viktig roll i vår verksamhet där vi stärker Sveriges säkerhet genom att utveckla nya system för signalspaning mot, och störning av, en motståndares kommunikationssystem.

Vi jobbar nära våra mottagare i Försvarsmakten men har även goda kontakter med den akademiska världen och utvecklingsindustrin. Vi tar fram hela kedjan från algoritmer till prototyper, som ofta testas i verklig miljö tillsammans med våra uppdragsgivare. Vi är en arbetsplats med stor gemenskap där du som nyfiken på ny teknik och har god samarbetsförmåga kommer att trivas väl. 

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i teknikens framkant och tillsammans med andra utveckla system för att realisera våra forskningsresultat. Ditt bidrag görs huvudsakligen i C/C++/C# med fokus på att implementera experimentella algoritmer och analysfunktioner i våra experiment- och demonstratorsystem. Våra protyper kan ofta bli framtida försvarssystem vilket gör att vi utvecklar lösningar som inte bara använder den senaste tekniken, utan även framtidens teknik. Eftersom vi testar våra system i realistisk miljö med fältmätningar är det ett plus om du uppskattar vistelse utanför kontors- och labbmiljö.

Då vår enhet täcker ett stort teknikomfång finns stora möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, inklusive nära kontakt med intresserade mottagare inom Försvarsmakten. Våra projekt är relativt små, varför din insats blir en stor del av det hela, och du ges stor möjlighet att påverka projektresultaten. Du får goda möjligheter att följa en idé från skiss till färdigt system, samtidigt som du även får fördjupa dig inom ditt specialistområde. 

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör med inriktning mot mjukvaruutveckling eller motsvarande. Det är meriterande, men ej nödvändigt, med kompetens inom signalbehandling och/eller AI. Tidigare arbetslivserfarenhet inom mjukvaruutveckling är även det meriterande. Då mycket av vår mjukvaruutveckling är hårdvarunära i inbyggda Linuxsystem och realtidssystem så är det ett plus om du tidigare arbetat i liknande miljöer. Vi utvecklar även analysfunktioner, användargränssnitt och andra funktioner högre upp i mjukvarustacken, så det är också meriterande erfarenheter.

Som anställd på FOI får du ett arbete med stor egen påverkan, varför det hjälper om du är kreativ och självgående. Då du kommer att arbeta i projektform behöver du även trivas med att utveckla lösningar tillsammans med andra och vara mål- och resultatorienterad.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser som du vill fortsätta att utveckla hos oss. Du bör förstås ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://foi.se/forskning/telekrig.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 8 januari 2023!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Patrik Hedström. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på telefon 013 – 37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskningsingenjör inom robust radiokommunikation

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Nov 29
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Lockas du av att arbeta med frågor som bidrar till Sveriges säkerhet? Är du civilingenjör med intresse för trådlös kommunikation? Då kanske just du är den vi söker!

FOI i Linköping behöver förstärka inom området robust radiokommunikation. Enheten arbetar bland annat inom områdena signalbehandling för radiokommunikationssystem, störningspåverkan på trådlösa system samt mobila radionät. Enheten erbjuder spännande möjligheter inom forskning och utveckling där målet är att bidra till ökad förmåga och tillförlitlig kommunikation i militära och civila radiokommunikationssystem under svåra förhållanden vid kris, katastrof eller krig. Bredden på enheten är stor, men också djupet. Detta gör att vi kan ta oss an problem som nästan ingen annan kan.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som forskningsingenjör arbetar du med tillämpad forskning och utveckling inom avancerade radiosystem i tekniskt utmanande tillämpningar. Du använder moderna utvecklingsverktyg och ditt arbete innefattar allt från teoretiska och praktiska analyser, modellering och simulering, medverkan i demonstrationer och fältförsök till rapportskrivning och föredragningar för våra uppdragsgivare. Du kommer att få möjlighet att jobba med våra avancerade simulatorer och vårt välutrustade radiolabb. Vårt arbete sker i projektform i samarbete med andra forskare inom och utom FOI och som medarbetare på enheten får du både nationella och internationella kontakter inom området.

Har du den kompetensprofil vi behöver

Vi söker dig som är civilingenjör eller motsvarande inom teknisk fysik, datateknik, elektroteknik eller annat område som FOI bedömer som likvärdigt. Du har dokumenterat intresse av telekommunikation eller digital signalbehandling. Vana vid MatLab, Python eller C++ är meriterande. Tidigare erfarenhet av arbete med telekommunikationsfrågor är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas och trivas i rollen som forskningsingenjör bör du vara självgående, initiativtagande, strukturerad, ha en god samarbetsförmåga samt en problemlösande analysförmåga. Du har även god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.

Forskarutbildning inom telekommunikation är meriterande.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Robust radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/forskning/ledningsteknologi/robust-telekommunikation.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 19 december 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Peter Stenumgaard. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskarutbildad med intresse för radiokommunikation

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Nov 30
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Lockas du av forskning och utveckling inom avancerade trådlösa system i tekniskt utmanande tillämpningar? Vill du samtidigt arbeta med frågor som bidrar till Sveriges säkerhet? Då kanske just du är den vi söker!

FOI i Linköping behöver förstärka inom området robust radiokommunikation och söker dig som har en licentiat- eller doktorsexamen.  Enheten arbetar bland annat inom områdena signalbehandling för radiokommunikationssystem, störningspåverkan på trådlösa system samt mobila radionät. Enheten erbjuder spännande möjligheter inom forskning och utveckling där målet är att bidra till ökad förmåga och tillförlitlig kommunikation i militära och civila radiokommunikationssystem under svåra förhållanden vid kris, katastrof eller krig. Bredden på enheten är stor, men också djupet. Detta gör att vi kan ta oss an problem som nästan ingen annan kan.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Hos oss arbetar du med tillämpad forskning och utveckling inom avancerade trådlösa system i tekniskt utmanande tillämpningar. Du använder moderna utvecklingsverktyg och ditt arbete innefattar allt från teoretiska och praktiska analyser, modellering och simulering, medverkan i demonstrationer och fältförsök till rapportskrivning och föredragningar för våra uppdragsgivare. Du kommer att få möjlighet att arbeta med våra avancerade simulatorer och vårt välutrustade radiolabb. Vårt arbete sker i projektform i samarbete med andra forskare inom och utom FOI och som medarbetare på enheten får du både nationella och internationella kontakter inom området.

Har du den kompetensprofil vi behöver

Vi söker dig som är forskarutbildad (Lic/Dr) inom digital signalbehandling eller annat område som FOI bedömer som likvärdigt. Inriktning mot signalbehandling för telekommunikation är meriterande liksom tidigare erfarenhet av att arbeta med utveckling eller forskning inom telekommunikation.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas och trivas i rollen som forskare bör du vara självgående, initiativtagande, strukturerad, ha en god samarbetsförmåga samt en problemlösande analysförmåga. Du har även god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Robust radiokommunikation som tillhör avdelningen Telekrig. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/forskning/ledningsteknologi/robust-telekommunikation.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 19 december 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Peter Stenumgaard. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00,

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Avdelningschef till Cyberförsvar och ledningsteknik

Avdelningschef, statlig
Läs mer Nov 16
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Har du erfarenhet av att leda och utveckla personal och verksamhet?

Vill du arbeta med strategisk utveckling och bidra till att driva myndigheten framåt i en verksamhet där det pågår spännande forskning i framkant inom försvar och säkerhet?

Nu söker vi dig som vill bli avdelningschef för Cyberförsvar och ledningsteknik!

Avdelningen bedriver forsknings- och utvecklingsverksamhet inom områdena cyberförsvar och cybersäkerhet, ledningssystemsutveckling, sensordataanalys, sensorfusion, beslutsstödsystem och människa-teknik-organisation. Verksamheten bygger kunskap om informationshantering i våra uppdragsgivares ledningsfunktioner, utgående från att en motståndare försöker försvåra eller omöjliggöra dem. Denna kunskap tillämpas till exempel för att stödja Försvarsmakten i att erhålla effektiv ledningsförmåga i utmanande förhållanden.

Inom ramen för avdelningens cyberverksamhet finns en av Europas första och största cyberanläggningar, Crate. Här bygger vi upp stora och komplexa IT-miljöer såsom styrsystem för samhällsviktig verksamhet, som vi kan utsätta för cyberangrepp och andra cybersäkerhetsscenarier under kontrollerade former.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som avdelningschef är du ansvarig för att planera, leda, utveckla och följa upp avdelningens verksamhet. I detta ingår också ansvar för avdelningens budget och ansvar för personal och arbetsmiljö. I rollen ingår personalansvar för sex enhetschefer, en ställföreträdande avdelningschef samt en controller.

Du leder och utvecklar avdelningens ledningsgrupp där enhetscheferna ingår. Du företräder myndighetens verksamhet och kommer bidra till att driva myndigheten framåt med fokus på avdelningens strategiska utveckling.

Du rapporterar direkt till Generaldirektören och sitter i myndighetens ledningsgrupp.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har flerårig chefserfarenhet från verksamhet inom forskning och utveckling. I rollen som avdelningschef krävs att du har erfarenhet som personalledande chef från försvars- och säkerhetssektorn. För rollen krävs också att du har en god förståelse för ledarskap och styrning inom myndighet och en vana att leda verksamhet som omges av en hög grad av sekretess. Erfarenhet av att leda genom underställda chefer är meriterande.

Vi vill att du har en akademisk examen på masternivå i ett för verksamheten relevant område, och är du dessutom disputerad inom området är det meriterande. Det är även meriterande om du har erfarenhet av arbete nära någon av FOI:s viktigaste uppdragsgivare.

För att lyckas i rollen som avdelningschef är det viktigt att du leder, motiverar och skapar engagemang och delaktighet för att nå överenskomna resultat. Som person har du en stor personlig mognad och är en god förebild för andra.

Du tillför med ditt ledarskap ett strategiskt och långsiktigt helhetsperspektiv och du har ett gott omdöme som påverkar dina prioriteringar, beslut och agerande. Du har en god förmåga till samarbete över organisatoriska gränser och god förmåga att se den egna verksamhetens arbete i ett större sammanhang. Vidare har du ett stort intresse för verksamhetsutveckling och kommer ofta med idéer och nya angreppssätt i arbetsrelaterade frågor samt har ett nytänkande som kan omsättas i praktiken och leder till resultat.

I urvalet läggs stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Avdelningen är huvudsakligen lokaliserad till Linköping där tjänsten är placerad. Resor i tjänsten förekommer, framförallt till Kista där myndighetens huvudkontor och delar av avdelningens verksamhet finns.

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning. Alla chefer på FOI har en tillsvidaretjänst i verksamheten. Vi tillämpar chefsförordnande som avtalas på tre år med möjlighet till förlängning

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den   4 december 2022.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Generaldirektör Jens Mattsson. Fackliga företrädare är Kristofer Hallgren (Saco-S) och Eva Larsson (OFR/S – ST) Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Ingenjör inom radarområdet

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Nov 8
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-573

Vi söker dig som vill arbeta med teknisk utveckling och tillämpad forskning inom området telekrig mot radarsystem!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att få möjlighet att delta i flera spännande projekt, vilket ger dig stora möjligheter att bidra och utvecklas i din yrkesroll. Beroende på dina intressen och tidigare kunskap kommer det finnas möjlighet att arbeta med flera olika uppgifter. Exempel på arbetsuppgifter kan vara:

Utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
I vårt arbete pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök, mot exempelvis drönare, fartyg och flygplan. Tekniken inom störning och signalspaning mot radarsystem utvecklas hela tiden och till vår hjälp har vi avancerade instrument och kretsar för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer att arbeta i en kreativ miljö där det finns goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem. Här finns ofta möjlighet att delta i hela utvecklingskedjan från problemformulering till slutleverans samt vid demonstrationer för våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är civilingenjör inom elektroteknik eller teknisk fysik, alternativt har en examen inom ett annat område som FOI bedömer som motsvarande. Du har även kunskap och erfarenhet av programmeringsspråk och utvecklingsverktyg, som t.ex. Matlab, Java eller liknande.

Det är meriterande med kunskaper och praktisk erfarenhet av mikrovågs- eller radarområdet. Vi utgår från att du har ett stort intresse för teknik, hårdvaruutveckling och digitala lösningar. 

Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Då mycket av ditt arbete kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 29 november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Systemspecialister till nationella cyberanläggningen Crate

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Okt 31
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI söker dig som vill bidra till förbättrad säkerhet genom att vara med i utvecklingen och användningen av Crate, Sveriges nationella cyberanläggning för totalförsvaret.

Enheten Informationssäkerhet och IT-arkitektur på FOI är en av Sveriges största forskargrupper inom informations- och cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella och framtida utmaningar inom informations- och cybersäkerhet och har en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate). I cyberanläggningen bedrivs forskning, övning, träning och utvärdering.

Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/informationssakerhet.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som systemspecialist kommer du att arbeta med ett eller flera av områdena utveckling, förvaltning och användarstöd i cyberanläggningen Crate. Utveckling sker av specialiserade verktyg, vilka nyttjas vid skapande och användande av cybermiljöer. Det kan också ingå att designa och automatisera dessa miljöer och scenarion för användning inom forskning, övning, träning och utvärdering. Förvaltning sker av den tekniska infrastrukturen bestående av servrar, lagring, nätverk och virtualiseringsplattform. Användarstöd ges både till användare som designar miljöer i Crate, men även då miljöer och scenarion körs i Crate. Andra möjliga arbetsuppgifter inkluderar genomförande av övningar och kurser samt utvärdering av tekniker och system. Vad dina arbetsuppgifter blir beror på kompetens, intresse och aktuella verksamhetsbehov.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har en examen inom datateknik från universitet eller högskola, alternativt färdigheter som FOI bedömer likvärdiga. Vi ser även gärna att du har något eller flera års dokumenterad arbetslivserfarenhet av liknande uppgifter. Du har en god förmåga att uttrycka dig i såväl skrift som tal, på både engelska och svenska.

Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande men inget krav:

Utveckling, drift och förvaltning av komplexa IT-miljöer
IT-säkerhet
Genomförande av utbildning och föreläsningar
Personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst är god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem samt att vara självgående och bra på att samarbeta. 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Informationssäkerhets och IT-arkitektur som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 27 november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller förste forskningsingenjör Jonas Almroth. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskare inom cybersäkerhet som vill utvecklas i en stimulerande miljö

Forskare, IT
Läs mer Okt 31
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du utvecklas och bli expert inom cybersäkerhet för att hitta lösningar som stärker Sveriges och samhällets förmåga att hantera cyberhot?

Enheten Informationssäkerhet och IT-arkitektur på FOI är en av Sveriges största forskargrupper inom informations- och cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar inom informations- och cybersäkerhet och har en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate) för forskning, utbildning, träning, övning och utvärdering. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Här får du arbeta i en dynamisk miljö, där interaktionen med dina kollegor och uppdragsgivare är av yttersta vikt.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Du får arbeta med både tillämpad forskning och expertstöd. I din forskning bygger du upp och förädlar kunskap om cyberhot och hur dessa kan hanteras, exempelvis genom att genomföra tester i vår cyberanläggning. När du ger expertstöd nyttjar du din kompetens till att lösa konkreta cybersäkerhetsproblem åt våra uppdragsgivare, exempelvis genom att analysera hur cyberförsvaret bör utvecklas. Arbetsuppgifterna ger dig stora möjligheter till personlig utveckling och till forskningsmeritering, exempelvis genom vetenskapliga publikationer.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som

Har forskarutbildning, eller som på annat sätt har skaffat dig färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Via din utbildning har djup kunskap inom något eller flera delområden inom cybersäkerhet, exempelvis intrångsdetektion eller analys av mjukvarusårbarheter.
Praktisk erfarenhet av arbete inom intrångsdetektion, incidenthantering och penetrationstester är meriterande, men inget krav. Likaså är erfarenhet av att i dialog med uppdragsgivare fånga upp aktuella behov och formulera nya projekt en merit.

Att vara kreativ och självgående samt ha god samarbetsförmåga är personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Informationssäkerhets och IT-arkitektur som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 27 november 2022! Beskriv gärna i ditt personliga brev hur du uppfyller kriterierna under rubriken ”Har du den kompetensprofil vi behöver?”

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsledare Teodor Sommestad. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Systemutvecklare med inriktning mot tillämpning av AI

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Okt 27
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-541

Är du intresserad av hur AI kan tillämpas inom ledningsstödsystem? Vi söker en medarbetare till en kreativ tvärvetenskaplig enhet med forskning och tillämpning som omfattar allt från ledningskoncept för framtida insatser till pilotens gränssnitt i stridsflyg.

Vi söker dig som vill verka för att öka Sveriges förmåga att hantera hela spektrumet av samhällsstörningar genom forskning och utveckling inom områdena ledning och ledningsstödsystem, systemutveckling samt människa-teknikinteraktion.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som systemutvecklare kommer du främst att arbeta i projekt inriktade mot hur AI kan tillämpas inom ledningssystem. Du kommer bland annat att arbeta med att skapa förståelse för hur AI kan användas inom olika typer av ledningssystem och hur detta kan öka ledningsstödsystemens förmågor. Arbetet innebär också att bearbeta och analysera data samt dokumentera och presentera resultat skriftligt och muntligt på såväl svenska som engelska. Genomförande av tester i både labb-miljö och fält förekommer. Det finns goda möjligheter att utforma sin egen roll inom FOI utifrån kompetens och intresse.

Uppdragen erhålls främst från Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, myndigheter inom krisberedskapsområdet och EU. Arbetet sker både i grupp och enskilt. Arbetsuppgifterna innebär resor inom Sverige och i vissa fall utomlands.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som en har universitetsutbildning som civilingenjör eller studier på magister/masternivå med inriktning Datavetenskap, Datateknik, Kognitionsvetenskap eller annan utbildning som FOI bedömer vara likvärdig.

Det är meriterande om du har intresse och erfarenhet av:

Tillämpningar av AI
Människa-teknikinteraktion
Arbete inom Försvarsmakten, Polisen eller Räddningstjänsten
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker en person som är initiativtagande och har god samarbetsförmåga. Vidare krävs en god problemlösande analysförmåga ett flexibelt arbetssätt.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner, exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jörgen Bergfeldt. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Systemutvecklare med inriktning mot informationssystem

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Okt 27
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-540

Är du intresserad av tillämpad forskning om hur utvecklingen av informationssystem kan förbättras? Vi söker en medarbetare till en kreativ tvärvetenskaplig enhet med forskning och tillämpning som omfattar allt från ledningskoncept för framtida insatser till pilotens gränssnitt i stridsflyg.

Vi söker dig som vill verka för att öka Sveriges förmåga att hantera hela spektrumet av samhällsstörningar genom forskning och utveckling inom områdena ledning och ledningssystem, systemutveckling samt människa-teknikinteraktion.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som systemutvecklare kommer du främst att arbeta i projekt inriktade mot systemutveckling och värdering av tekniska system som används för att stödja ledning. Du kommer bland annat att arbeta med att skapa förståelse för hur olika typer av tekniska system hänger ihop i system av system och omsätta detta till förmågebeskrivningar. Ytterligare arbetsuppgifter rör konfiguration och underhåll av olika tekniska system såsom VR/AR-system och simuleringssystem. Arbetet innebär också att bearbeta och analysera data samt dokumentera och presentera resultat skriftligt och muntligt på såväl svenska som engelska. Genomförande av tester i både labb-miljö och fält förekommer. Det finns goda möjligheter att utforma sin egen roll inom FOI utifrån kompetens och intresse.

Uppdragen erhålls främst från Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, myndigheter inom krisberedskapsområdet och EU. Arbetet sker både i grupp och enskilt. Arbetsuppgifterna innebär resor inom Sverige och i vissa fall utomlands.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som en har universitetsutbildning som högskoleingenjör/civilingenjör eller studier på magister/masternivå med inriktning Datavetenskap, Datateknik eller annan utbildning som FOI bedömer vara likvärdig.

Det är meriterande om du har intresse och erfarenhet av:

Programmering
Algoritmer
System av system
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker en person som är initiativtagande och har god samarbetsförmåga. Vidare krävs en god problemlösande analysförmåga och ett flexibelt arbetssätt.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner, exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jörgen Bergfeldt. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Senior systemutvecklare med inriktning mot ledningssystem

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Okt 27
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-539

Är du intresserad av hur utvecklingen av ledningssystem kan förbättras? Vi söker seniora medarbetare till en tvärvetenskaplig enhet med forskning och tillämpning som omfattar allt från ledningskoncept för framtida insatser till pilotens gränssnitt i stridsflyg.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta i projekt som inriktar sig mot systemutveckling av ledningssystem. Enhetens arbetsuppgifter varierar över tiden, men innehåller vanligtvis arbete med verksamhetsanalyser, kravställning, modellering, utformning och värdering av ledningssystem och andra sociotekniska system.

Du kommer att arbeta med och bedriva forskning om utveckling av koncept och metoder, bearbetning och analyser av data. I arbetet ingår att dokumentera och presentera resultat skriftligt och muntligt på såväl svenska som engelska. Genomförande av tester i både labb-miljö och fält förekommer. Förutom att arbeta i våra projekt vill vi att du har intresse av att driva någon forskningsinriktning framåt.

Uppdragen erhålls främst från Försvarsmakten, Försvarets Materielverk, myndigheter inom krisberedskapsområdet och EU. Arbetet sker både i grupp och enskilt. Arbetsuppgifterna innebär resor inom Sverige och i vissa fall utomlands.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som en har universitetsutbildning som civilingenjör eller studier på magister/masternivå med inriktning Datavetenskap, Datateknik, Design och produktutveckling, IT, kognitionsvetenskap eller utbildning som FOI bedömer vara likvärdig.

Det är meriterande om du har intresse och erfarenhet av:

Behovs- och kravhantering för sociotekniska system
Systemvetenskap
Ledningssystem inom totalförsvaret
Officersutbildning
Forskarutbildning
Projektledning
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Vi söker en person som har god samarbetsförmåga och uppskattar att arbeta med personer från olika kompetensinriktningar. Du är självgående och initiativrik. Vidare är du kreativ och har en helhetssyn vid lösandet av arbetsuppgifter.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner, exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Människa Teknik Organisation som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jörgen Bergfeldt. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Cybersäkerhetstalang som vill utvecklas i en stimulerande miljö

Säkerhetsanalytiker, IT
Läs mer Okt 31
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du utvecklas och bli expert inom cybersäkerhet för att hitta lösningar som stärker Sveriges och samhällets förmåga att hantera cyberhot?

Enheten Informationssäkerhet och IT-arkitektur på FOI är en av Sveriges största forskargrupper inom informations- och cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella såväl som framtida utmaningar inom informations- och cybersäkerhet och har en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate) för forskning, träning, övning och utvärdering. Resultaten av vårt arbete kommer ofta till direkt användning hos våra uppdragsgivare. Hos oss får du arbeta i en dynamisk miljö, där interaktionen med dina kollegor och uppdragsgivare är av yttersta vikt.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att få arbeta med analys och utveckling av metoder och teknik för att förebygga och hantera cyberhot, exempelvis genom att genomföra tester och övningar kopplade till incidenthantering i vår cybersäkerhetsanläggning Crate. Du får även bidra till att lösa konkreta IT-säkerhetsfrågor åt våra uppdragsgivare, exempelvis genom att ta fram bättre övervakningssystem och automatisera incidenthanteringsprocessen.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som har:

En civilingenjörsexamen inom datateknik, alternativt färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Ett dokumenterat intresse för cybersäkerhet, exempelvis genom utbildningsval eller fritidsaktiviteter.
Kunskap och praktisk erfarenhet inom intrångsdetektion, incidenthantering, penetrationstester och framtagande av cybersäkerhetsscenarion är meriterande, men inget krav.

Personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst är god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem, att vara självgående och att samarbeta med andra.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Informationssäkerhets och IT-arkitektur som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 20 november 2022! Beskriv gärna i ditt personliga brev hur du uppfyller kriterierna under rubriken ”Har du den kompetensprofil vi behöver?”

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsingenjör Hanna Kvist. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Junior mjukvaruutvecklare inom tillämpad radarforskning

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Okt 20
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref:  FOI-PERS-2022-522

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Vill du utvecklas och lära dig ett nytt område i samarbete med experter?

Då har du nu chansen att bidra till FOI:s forskning inom radarsystem.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utveckla programvara för dataanalys och för simulering. Du kommer att arbeta med utveckling, implementering och utvärdering av metoder för analys av data från radarsystem, t.ex. från bildgenererande radarsystem. Du kommer även att arbeta med utveckling och implementering av simuleringsmodeller för användning i vår forskning, exempelvis simuleringar av en spaningsradars kapacitet att upptäcka flygplan. Arbetsuppgifterna är varierande och innehåller såväl teoretiskt metodutvecklingsarbete som praktiskt arbete med implementering av programvara. Skriftlig rapportering är en del av arbetsuppgifterna.

Som del i ett team syftar ditt arbete ytterst till att värdera nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att värdera konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar. För att kunna göra värdering tar vi fram experimentella radarsystem och genomför såväl labbmätningar som praktiska radarmätningar i utomhusmiljö med dessa system, men arbetar också teoretiskt med simuleringar och beräkningar av radarsystemprestanda.

Genom att arbeta i olika forskningsprojekt lär du dig nya saker i teknikens framkant och utvecklas i din yrkesroll. Du kommer inledningsvis att få en eller flera handledare som ger stöd i din utveckling. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller masterexamen inom teknisk fysik, elektroteknik, datateknik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du har goda och aktuella kunskaper i programmering samt goda och aktuella kunskaper i metoder för dataanalys. Du bör ha ett stort intresse för teknik och en vilja att utvecklas inom området.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga samt kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 13:e november 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskningsingenjör inom mikrovågsteknik

Civilingenjör, konstruktion, elektronik
Läs mer Okt 4
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Vill du utvecklas och lära dig ett nytt område i samarbete med experter?

Då har du nu chansen att bidra till FOI:s forskning och utveckling inom radarsystem.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Vi söker nu dig som vill utveckla dina kunskaper i mikrovågsteknik för tillämpning inom radarsystem. Du motiveras av att lära dig nya saker och du ser det som en stimulerande utmaning att på sikt själv bli en forskare och expert inom mikrovågsteknik för radar. Du är bekväm med både teoretiska utmaningar och att praktiskt lösa problem.

Dina arbetsuppgifter kommer att vara både teoretiskt och praktiskt orienterade. Teoretiska arbetsuppgifter innefattar design och analys av mikrovågskretsar, -komponenter och delsystem. Praktiska arbetsuppgifter innefattar mätningar av egenskaper hos mikrovågskretsar, integration av mikrovågskretsar/delsystem till experimentella radarsystem och kan även omfatta elektronikkonstruktion. Skriftlig rapportering är en del av arbetsuppgifterna.

Som del i ett team syftar ditt arbete ytterst till att värdera nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att värdera konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar. För att kunna göra värdering tar vi fram experimentella radarsystem och genomför såväl labbmätningar som praktiska radarmätningar i utomhusmiljö med dessa system, men arbetar också teoretiskt med simuleringar och beräkningar av radarsystemprestanda.

Genom att arbeta i olika forskningsprojekt lär du dig nya saker i teknikens framkant och utvecklas i din yrkesroll. Du kommer inledningsvis att få en eller flera handledare som ger stöd i din utveckling. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en civilingenjörsexamen med inriktning mot elektroteknik, elektronikdesign eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du har genom studier eller tidigare arbetslivserfarenhet förvärvat aktuella kunskaper i mikrovågsteknik. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet eller kunskap inom radar, men du bör ha ett stort teknikintresse och en vilja att utvecklas inom området.

Har du aktuella kunskaper inom elektrisk mätteknik så är det meriterande.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga och kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 27:e oktober 2022.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Ingenjör med intresse för dataanalys

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Aug 31
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-452

Har du ett starkt intresse för teknik och vill arbeta med tillämpad forskning? Vill du tillsammans med kunniga kollegor göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?

FOI:s verksamhet inom radarområdet växer, nu har du chansen att växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I vårt arbete pågår regelbundet utveckling av tekniska system inom radarområdet, bland annat genom olika typer av praktiska prov och försök mot exempelvis drönare, fartyg och flygplan. Detta innebär att vi samlar på oss mycket mätdata som ska analyseras, värderas och rapporteras. Exempel på analyser kan vara spektralanalyser, datareduktion, filtrering och koppling av data från olika sensorer. Vi söker dig som tycker det är roligt och intressant att analysera, strukturera och värdera mätdata. I uppgiften ligger även att sammanställa resultat i rapporter, samt redovisningar för våra kunder. Du kommer även att få möjlighet att vara med vid flera av de prov och försök som genomförs, både i labmiljö och ute i fält.

Du kommer få möjlighet att delta i olika spännande projekt och verksamheter, vilket ger dig stora möjligheter att utvecklas i din yrkesroll. Beroende på dina intressen och tidigare kunskap kommer det finnas möjlighet att arbeta även med andra typer av uppgifter. Exempel på sådana arbetsuppgifter kan vara:

Medverkan i utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Deltagande i försök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
Du kommer att arbeta i en kreativ miljö där det finns goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Här finns ofta möjlighet att delta i hela kedjan från problemformulering till slutleverans och redovisningar för våra uppdragsgivare. För dig med rätt intresse och kunskap finns även möjlighet att gå mot en roll med direkta kundkontakter och projektledning.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom elektroteknik eller teknisk fysik, alternativt har en examen inom ett annat område som FOI bedömer som motsvarande
Har erfarenhet av analys- och utvecklingsverktyg, t.ex. Matlab, Java eller liknande
Har förmåga och erfarenhet av att omsätta resultatet av ditt arbete till tekniska rapporter och muntliga presentationer
Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående och strukturerad. För att trivas och passa i denna roll ser vi att du är analytisk och gillar att arbeta med siffror/data. Du bör även ha förmågan att behålla fokus och vara noggrann även vid återkommande arbetsuppgifter. Då mycket av ditt arbete kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 25 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Civilingenjör för mjukvaruutveckling, simulering och modellering

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Sep 2
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-455

Vill du arbeta med mjukvaruutveckling samt modellering och simulering där du är en del av hela utvecklingskedjan och där du gör skillnad för Sveriges säkerhet?

FOI:s verksamhet i Linköping växer, nu söker vi dig som vill växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I arbetet kommer du utveckla mjukvara och simuleringsmodeller av militära system och deras sensorer, t.ex. sensorerna i ett flygplan eller fartyg, för att analysera deras prestanda. I den virtuella världen kan vi hjälpa försvarsmakten att ta fram skyddslösningar för våra fartyg och flygplan utan att behöva genomföra dyra och miljöbelastande prov.

Du kommer att arbeta i en eller flera projektgrupper, huvudsakligen i Windowsmiljö. På FOI medverkar du i hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans. I arbetet ingår analyser av underlag, simuleringsresultat och praktiska prov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som är civilingenjör inom teknisk fysik, elektroteknik, medieteknik, datateknik eller motsvarande. Du har aktuella kunskaper inom mjukvaruutveckling i C/C++, Java eller motsvarande.

Det är meriterande om du har aktuell erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Modellering och simulering
Matlab/Simulink
Visualisering
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att utveckla och implementera nya modeller och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Då vår resultatrapportering sker i presentationer och rapporter ska du även ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inleads med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om dessa här:  Förmåner och anställningsvillkor - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 25 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mattias Verona. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Systemutvecklare till nationella cyberanläggningen Crate

Mjukvaruutvecklare
Läs mer Aug 25
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-447

FOI söker dig som vill bidra till att stärka nationens IT-försvarsförmåga genom att vara med i utvecklingen av Sveriges nationella cyberanläggning för totalförsvaret, Crate.

Enheten Informationssäkerhet och IT-arkitektur på FOI är en av Sveriges största forskargrupper inom informations- och cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella och framtida utmaningar inom informations- och cybersäkerhet och har en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate). I cyberanläggningen bedrivs forskning, övning, träning, utbildning och utvärdering.

Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/informationssakerhet.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som systemutvecklare är du med och vidareutvecklar och förbättrar cyberanläggningen Crate. Utvecklingen avser både mjukvaran som utgör kärnan i cyberanläggningen och de mjukvaruverktyg som stödjer användningen av Crate. Komponenterna i Crate är idag utvecklade i Java, Python, Node.js och Angular. Vi erbjuder arbetsuppgifter inom alla steg i utvecklingsprocessen, från behovsfångst till driftsättning. Ytterligare arbetsuppgifter kan inkludera att utveckla de IT-miljöer som utgör grunden för alla aktiviteter som genomförs i Crate.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har:

En examen på högskolenivå inom datateknik, alternativt färdigheter som FOI bedömer likvärdiga
Några års erfarenhet av mjukvaruutveckling
Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande men inget krav:

Utveckling, drift och förvaltning av komplexa IT-miljöer
IT-säkerhet
Genomförande av utbildning och föreläsningar
Personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst är god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem samt att vara självgående och bra på att samarbeta.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Informationssäkerhets och IT-arkitektur som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 25 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller forskningsingenjör Kristoffer Lundholm. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Mjukvaruutvecklare som gillar teknik

Mjukvaruutvecklare
Läs mer Aug 31
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-453


Har du ett stort intresse för mjukvaruutveckling, hårdvara och teknik, och vill arbeta med utveckling av avancerade system?
Vill du göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?

FOI:s verksamhet inom radarområdet växer, och nu har du chansen att växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker dig som vill arbeta med mjukvaru- och teknikutveckling, samtidigt som du bidrar till att utveckla området telekrig mot radarsystem. I vårt arbete pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök mot exempelvis drönare, fartyg och flygplan. Tekniken inom radarområdet utvecklas hela tiden och till vår hjälp har vi avancerade instrument och kretsar för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer att delta i olika varierande och spännande projekt, vilket ger dig stora möjligheter att växa i din yrkesroll. Exempel på arbetsuppgifter är

Utveckling av försökssystem och prototyper inom radarområdet
Utveckling av grafiska användargränssnitt, analysverktyg och analysmetoder
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Du kommer att arbeta i en kreativ miljö där det finns goda möjligheter att ta fram och testa egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Här finns ofta möjlighet att delta i hela utvecklingskedjan från problemformulering till slutleverans samt vid demonstrationer för våra uppdragsgivare. För dig med rätt intresse och kunskaper finns även möjlighet att gå mot en roll med direkta kundkontakter och projektledning.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom datateknik, teknisk fysik, elektroteknik eller har motsvarande erfarenheter som FOI bedömer som likvärdiga
Har kunskap och erfarenhet inom mjukvaruutveckling
Har erfarenhet av och känner dig hemma i lab- och utvecklingsmiljö
Det är positivt om du har kunskaper och praktisk erfarenhet av:

Realtidsprogramvara och nätverksprogrammering
Utveckling och konstruktion inom mikrovågs- eller radarområdet
Kravsättning och design av kombinerade hård- och mjukvarusystem
Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Då mycket av ditt arbete kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 25 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Utvecklare inom hårdvarunära systemlösningar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Sep 2
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-456

Vill du hjälpa oss att vidareutveckla hårdvarunära system där du är en del av hela utvecklingskedjan och som gör skillnad för Sveriges säkerhet?

FOI:s verksamhet i Linköping växer, nu söker vi dig som vill växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Arbetet inkluderar mjukvaruutveckling samt design, konstruktion och analys av hårdvarunära system, t.ex. system med FPGA:er. Mjukvaruutvecklingen görs för Windows/Linux och inkluderar även programmering för inbyggda system. I arbetet ingår praktiska prov samt analys av underlag och simuleringsresultat för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system. Du kommer att få använda dina teoretiska och praktiska kunskaper för problemlösning i interaktion med kollegor och uppdragsgivare genom hela utvecklingskedjan, från problemformulering till slutleverans.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som har:

Civilingenjörsexamen inom Datateknik, Elektronikdesign, Teknisk Fysik, Elektroteknik eller motsvarande
Aktuell erfarenhet av programmering som C/C++ eller liknande
Aktuell erfarenhet av elektronik och hårdvara
Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Hårdvarunära programmering
Grundläggande mätteknik (hantera instrument som t.ex. oscilloskop)
Mjukvaruutveckling för styrning av extern elektronik och hårdvara
Grundläggande signalbehandling
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att utveckla och implementera ny teknik och metodiskt arbeta igenom olika möjligheter. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på uppgifter.

Vi söker dig som är resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Då vår resultatrapportering sker i presentationer och rapporter ska du även ha god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om dessa här: Förmåner och anställningsvillkor - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI .   

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 25 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mattias Verona. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Flera kreativa forskare inom radar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Aug 23
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-440

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Vill du utvecklas och lära dig ett nytt forskningsområde i samarbete med experter?

Då har du nu chansen att bidra till FOI:s forskning och utveckling inom radarområdet.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utvecklas till att bli en av våra framtida experter inom radarområdet. Din expertis kommer att utvecklas genom att arbeta i våra forskningsprojekt tillsammans med våra erfarna forskare inom området. Fokus för forskningen kommer att vara på en av inriktningarna:

Signalbehandling och analys av data från radarsystem
Optimering och styrning av radarsystem
Modellering, simulering och beräkning av radarvågors interaktion med omgivningen
Mätteknik och mätmetoder för radarvågors interaktion med omgivningen
Material och komponenter för utveckling av ny radarteknik
Tjänsterna har huvudsakligen ett teoretiskt fokus, men är varierande och kan innehålla praktiska uppgifter som deltagande vid fältförsök med radarsystem. I arbetsuppgifterna ingår bland annat identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare samt vetenskaplig publicering i varierande omfattning.  Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna innebära programmering, genomförande av studier och experiment/labbmätningar med experimentella radarsystem, fältförsök med radarsystem samt utformning av experimentell utrustning.

Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, som t.ex. drönare och satelliter med radar.

Genom att arbeta i olika radarforskningsprojekt lär du dig om radar och utvecklas i din expertroll. Du kommer inledningsvis att få en eller flera handledare som ger stöd i din utveckling. Med din egen forskningsbakgrund kan du också självständigt utvecklas inom din inriktning genom t.ex. självstudier och aktivt deltagande i studiecirklar. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som kan innebära projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en teknisk/naturvetenskaplig forskarutbildning inom fysik, elektroteknik, datateknik, IT, tillämpad matematik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av radarområdet, men du behöver ha en vilja att lära dig om radar och utvecklas till en expert inom området.

För dessa tjänster lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och din drivkraft. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående och ha god initiativförmåga, men också ha god samarbetsförmåga. Du har mycket god analytisk förmåga och kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska. Du bör ha ett stort och brett intresse för teknik samt en tydlig vilja till att bidra till Sveriges försvar och säkerhet. 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 11:e september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Forskarutbildad inom signalbehandling

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Aug 16
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS-2022-434

Vill du bidra till robusta navigerings- och positioneringstjänster för Sveriges försvar och samhällssäkerhet?

FOI i Linköping behöver förstärka på forskningsenheten för Robust telekommunikation. Enheten arbetar bland annat inom området signalbehandling för positionerings- och navigeringssystem och behöver förstärka förmågan inom signalbehandling för GNSS (Global Navigation Satellite Systems), tröghetsnavigering samt multisensorfusion. Området är ständigt växande med tillämpningar inom en rad områden för försvar och säkerhet, inom bemannade såväl som obemannade farkoster för luft-, mark- och sjödomänerna. Enheten erbjuder spännande möjligheter inom forskning och utveckling där målet är att bidra till ökad förmåga och tillförlitliga tekniska lösningar för totalförsvaret under svåra förhållanden vid kris, katastrof eller krig. Bredden på enheten är stor, men också djupet. Detta gör att vi kan ta oss an problem som få andra kan.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Hos oss arbetar du med tillämpad forskning och utveckling i tekniskt utmanande tillämpningar. Du kommer att arbeta med forskning och utveckling, inklusive teoretiska analyser, algoritm­utveckling, modellering och simulering samt utveckling av innovativa experiment- och demonstrationssystem. Experimentella utvärderingar i realistiska, utmanande scenarion utgör en viktig del av vårt arbete. Du kommer att få möjlighet att arbeta med avancerad utrustning och plattformar såsom olika obemannade farkoster och vår GNSS-simulator, och du kommer om du så önskar tillbringa en hel del tid i vårt välutrustade radiolabb. Vårt arbete sker i projektform i nära samarbete med andra forskare inom och utom FOI och som medarbetare på enheten får du goda möjligheter att utöka dina nationella och internationella kontaktnät.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som är forskarutbildad (Lic/Dr) inom digital signalbehandling eller annat område som FOI bedömer som likvärdigt. Inriktning mot signalbehandling för navigering, positionering eller multisensorfusion är meriterande liksom tidigare erfarenhet av att arbeta med utveckling eller forskning inom dessa områden. Vana vid Matlab, Python och C++ samt erfarenhet av experimentella utvärderingar av positionerings- och navigeringssystem, är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att lyckas och trivas i rollen som forskare på FOI bör du vara självgående, initiativtagande, strukturerad, ha god samarbetsförmåga samt en problemlösande analysförmåga. Du har även god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Robust telekommunikation som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 9 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Peter Stenumgaard. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Utvecklare inom hårdvarunära systemlösningar

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Jun 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Ref: FOI-PERS- 2022-359

Vill du hjälpa oss att vidareutveckla en hårdvarunära simuleringsmiljö där du är en del av hela utvecklingskedjan och som gör skillnad för Sveriges säkerhet?

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Du kommer att arbeta med system där hårdvara och mjukvara samverkar i en simuleringsloop, ett s.k. HWIL-system (HardWare In the Loop). Du använder dina teoretiska och praktiska kunskaper för  problemlösning i interaktion med kollegor och uppdragsgivare genom hela utvecklingskedjan. Utvecklingsarbetet från problemformulering till slutleverans sker bl.a. genom mätningar i labmiljö och i fält för vidare kalibrering och verkställande i simuleringsmiljö. Vi är i färd med att bygga kompetens kring Model Based Design och du kommer att stötta med det arbetet.

Arbetet inkluderar mjukvaruutveckling och design, konstruktion och analys av hårdvarunära system. Arbetet innefattar uppbyggnad av en laborationsmiljö, inklusive mät- och datainsamlingssystem. Mjukvaruutvecklingen görs för Windows  och Linux, där vissa delar har realtidskrav. Det förekommer även programmering för inbyggda system. I arbetet ingår analyser av underlag, simuleringsresultat och fältprov för att besvara frågeställningar från våra uppdragsgivare samt för att vidareutveckla våra system.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Du som söker har följande kompetens:  

Civilingenjör inom datateknik, elektronikdesign, teknisk fysik, elektroteknik eller motsvarande
Aktuell erfarenhet av programmering som C/C++
Aktuell erfarenhet av elektronik och hårdvara
Det är meriterande om du har erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

Hårdvarunära programmering
Matlab/Simulink
Mätteknik
Mjukvaruutveckling för styrning av extern elektronik och hårdvara
Mjukvaruutveckling för realtidsapplikationer i Linux
Försvaret, försvarsnära forskning eller försvarsindustrin
Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas i rollen bör du uppskatta att kritiskt betrakta olika problem, se utvecklingsmöjligheter, föra in och utveckla ny teknik, organisera, strukturera och metodiskt arbeta igenom möjligheter och svårigheter för att lösa problem och bedöma risker. Du kommer ha öppna diskussioner med kollegor om alternativa lösningar på problem. Fokus ligger på hur vi ständigt kan förbättra vår utrustning och våra modeller så att vi kan utgöra ett stöd till våra uppdragsgivare.

Vi söker dig som resultatinriktad och har god analytisk förmåga. Du tar ansvar för ditt arbete som du effektivt driver vidare på ett strukturerat sätt för att leverera efterfrågade resultat i tid. Vidare har du en god kommunikationsförmåga och samarbetar på ett bra och konstruktivt sätt med såväl kollegor som uppdragsgivare. Då vår resultatrapportering sker i presentationer och rapporter ska du även ha mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrigvärdering som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 1 september 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mattias Verona. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-378000.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Erfaren administratör

Administrativ assistent
Läs mer Jun 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vi söker flera administratörer till en kreativ, forskningsintensiv och expanderande verksamhet. Tjänsterna är placerade på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI i Linköping och arbetet sker på plats. Som en av flera administratörer ingår du i ett centralt kansli men arbetar företrädesvis med ett par av de forskningsenheter som finns på FOI i Linköping. En forskningsenhet består av en chef och 20-35 medarbetare.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som administratör på FOI bistår du chefer, projektledare och medarbetare med allmän service och administrativa uppgifter. Du kommer ha en central roll och bistå forskningsprojekten vid planering, uppföljning, samordning och sammanställning av såväl personella som ekonomiska resurser. Informationsspridning är också en viktig del i arbetet, varav en del sker via enheternas intranät. I arbetet ingår även att hålla samman det administrativa och praktiska inför och under seminarier, konferenser och externa besök.

Du ingår i avdelningens kansli som tillsammans utvecklar och samordnar både processer och arbete inom det administrativa området.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker en erfaren administratör med flerårig praktisk erfarenhet av liknande arbete, gärna inom statliga myndigheter. Du är en van användare av Office-paketet och det är önskvärt att du arbetat med andra administrativa system för t.ex. resursplanering, projekthantering, personaladministration, m.m. Du har goda kunskaper i svenska och engelska samt har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift.

Som person är du serviceinriktad, strukturerad, flexibel och effektiv, samt tar gärna självmant på dig både enkla och mer avancerade arbetsuppgifter. Du har förmåga att snabbt ta till dig rutiner, regler och processer. Du tar egna initiativ och har förmågan att leverera resultat i tid och av god kvalitet. Vi söker en person som självständigt kan se vad som behöver göras. Som person bör du ha lätt att skapa goda kontakter med alla typer av professioner, såväl interna som externa. För att du ska trivas med arbetet måste du tycka om att jobba med administration och ha ett genuint intresse av att ge god service och bistå andra.

I urvalsprocessen kommer stor vikt att läggas vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i kansliet som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html  

Har vi fångat ditt intresse?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 29 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta ställföreträdande avdelningschef Linda Sjödin. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås via vår växel på 013-37 80 00.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Systemspecialister till nationella cyberanläggningen Crate

Civilingenjör, systemutveckling
Läs mer Jun 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

FOI söker dig som vill bidra till förbättrad säkerhet genom att vara med i utvecklingen och användningen av Sveriges nationella cyberanläggning för totalförsvaret, Crate.

Enheten Informationssäkerhet och IT-arkitektur på FOI är en av Sveriges största forskargrupper inom informations- och cybersäkerhet. Hos oss får du vara med och bidra till Sveriges cyberförsvarsförmåga samtidigt som det finns stora möjligheter till personlig utveckling och att påverka såväl dina egna arbetsuppgifter som verksamhetens inriktning. Vi arbetar med aktuella och framtida utmaningar inom informations- och cybersäkerhet och har en av världens mest avancerade cyberanläggningar (Crate, www.foi.se/crate). I cyberanläggningen bedrivs forskning, övning, träning, utbildning och utvärdering.

Mer information om vår verksamhet finns på www.foi.se/informationssakerhet.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Som systemspecialist är dina arbetsuppgifter kopplade till att skapa förutsättningar för och stödja effektiv användning av cyberanläggningen Crate. Arbetsuppgifterna i cyberanläggningen inkluderar utveckling, förvaltning och användarstöd. Utvecklingen kan bestå av att designa och utveckla de mjukvaruverktyg som nyttjas vid design och användning av virtualiserade IT-miljöer och scenarion i Crate. Det ingår också att utveckla dessa miljöer och scenarion, vilka utgör grunden för alla aktiviteter som genomförs i Crate. Förvaltningen inkluderar att underhålla och förvalta den tekniska infrastrukturen, inklusive servrar, lagring, nätverk och virtualiseringsplattform, samt att utveckla och automatisera förvaltningen och driften av anläggningen. Användarstöd ges då utvecklade miljöer och scenarion körs i Crate. Andra arbetsuppgifter kan inkludera genomförande av övningar och kurser samt utvärdering av tekniker och system. Vad dina arbetsuppgifter blir beror på kompetens, intresse och aktuella verksamhetsbehov.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har en civilingenjörsexamen inom datateknik, alternativt färdigheter som FOI bedömer likvärdiga. Vi ser även gärna att du har något eller flera års dokumenterad arbetslivserfarenhet av liknande uppgifter.  Du har en god förmåga att uttrycka dig i såväl skrift som tal, på både engelska och svenska.

Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande men inget krav:

Utveckling, drift och förvaltning av komplexa IT-miljöer
IT-säkerhet
Genomförande av utbildning och föreläsningar
Personliga egenskaper vi värderar högt för denna tjänst är god förmåga att analysera och lösa komplicerade problem samt att vara självgående och bra på att samarbeta. 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Informationssäkerhets och IT-arkitektur som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html .

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 28 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jonas Hallberg eller förste forskningsingenjör Jonas Almroth. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning medregisterkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Mjukvaruutvecklare med teknikintresse

Mjukvaruutvecklare
Läs mer Jun 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Har du ett stort intresse för mjukvaruutveckling, hårdvara och teknik?

Vill du arbeta med utveckling av avancerade system och samtidigt göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?

FOI:s verksamhet inom radarområdet växer, och nu har du chansen att växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker dig som vill arbeta med mjukvaruutveckling och teknikutveckling samtidigt som du bidrar till att utveckla området telekrig mot radarsystem. I vårt arbete pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök mot exempelvis drönare, fartyg och flygplan. Tekniken inom radarområdet utvecklas hela tiden och till vår hjälp har vi avancerade instrument och kretsar för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer att delta i olika varierande och spännande projekt, vilket ger dig stora möjligheter att utvecklas i din yrkesroll. Exempel på arbetsuppgifter är

Utveckling av försökssystem och prototyper inom radarområdet
Utveckling av operatörsgränssnitt, analysverktyg och analysmetoder
Deltagande i labbförsök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Du kommer att arbeta i en kreativ miljö där det finns goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Här finns ofta möjlighet att delta i hela utvecklingskedjan från problemformulering till slutleverans samt vid demonstrationer för våra uppdragsgivare. För dig med rätt intresse och kunskaper finns även möjlighet att gå mot en roll med direkta kundkontakter och projektledning.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som:

Har utbildning inom data/it/systemvetenskap, eller är civilingenjör inom elektroteknik/teknisk fysik eller motsvarande.
Har kunskap och erfarenhet inom mjukvaruutveckling
Har erfarenhet av och känner dig hemma i lab- och utvecklingsmiljö
Det är positivt om du har kunskaper och praktisk erfarenhet av utveckling och konstruktion inom mikrovågs- eller radarområdet, men det är inget krav. Om du har arbetat med kravsättning och design av kombinerade hård- och mjukvarusystem så är det också meriterande.

Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Då mycket av ditt arbete kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 21 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Säkerhetshandläggare personalsäkerhet och säkerhetsavtal

Säkerhetsrådgivare
Läs mer Jul 8
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Arbetar du med säkerhetsskydd? Är du insatt i personalsäkerhet, säkerhetsprövning och säkerhetsskyddsavtal (SUA) och vill bidra med dina kunskaper i en kreativ och forskningsintensiv verksamhet? Tycker du om att ha många kontaktytor såväl internt som externt och trivs du med att arbeta med administration? Då är du kanske den person vi söker.

FOI befinner sig i en mycket expansiv fas och behöver förstärkning för att möta våra uppdragsgivares och Sverige säkerhets ökande behov.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I samverkan med kollegor på säkerhetsskyddsenheten stöttar du myndigheten i säkerhetsskyddsarbetet, med fokus på säkerhetsskyddsavtal (SUA), personalsäkerhet, och säkerhetsprövningar (inkluderande registerkontroll av personal, konsulter m.fl.).
Du kommer samarbeta med kollegor inom hela myndigheten. I rollen ingår även att genomföra utbildningar inom säkerhetsskyddsområdet för FOI:s medarbetare.

Övriga arbetsuppgifter som ingår är bl.a. att:

-        stödja verksamheten i säkerhetsklassinplacering och genomförande av bl.a. säkerhetsprövningsintervjuer

-        administrera och förvalta myndighetens register för säkerhetsprövning och registerkontroll,

-        administrera och stödja hantering vid tecknande av säkerhetsskyddsavtal (SUA)

-        administrera besöksansökningar till Sverige och utlandet (Request for Visit, RFV och Personnel Security Clearance, PSC)

-        administrera och genomföra kurirverksamhet och skyddade transporter

-        stödja säkerhetsskyddsenheten i övrigt inom de områden där så behövs.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Du har minst ett års praktisk erfarenhet av att arbeta med säkerhetsskydd genom aktivt stöd och rådgivning. Du har genomgått relevanta säkerhetsskyddsutbildningar, exempelvis inom Försvarsmakten eller via SSF. Det är meriterande om du har arbetat med säkerhetsskydd inom offentlig verksamhet. Det är även meriterande om du har erfarenhet av att genomföra utbildningar och säkerhetsskyddsanalyser. Vi ser även att du har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, på svenska såväl som engelska. I anställningen krävs att du har B-körkort.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper, därför är det viktigt att du har stark integritet och ett högt säkerhetsmedvetande. Du behöver vara strukturerad, självgående och ha en vilja och förmåga att ta egna initiativ i ditt arbete. Vidare har du en god pedagogisk förmåga och kan utbilda och skapa förståelse för informationssäkerhet och säkerhetsskydd. Du har lätt för att samarbeta och är serviceinriktad.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI bidrar du med din kunskap i en verksamhet som bidrar till ett starkare totalförsvar och samhälle. Tillsammans med dina kollegor hittar du lösningar på komplexa frågor. Ditt arbete på FOI gör att våra uppdragsgivare som till exempel Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i säkerhetsskyddsenheten som är placerad direkt under generaldirektören.
Säkerhetsskyddsenheten kravställer och stödjer verksamheten inom säkerhetsskyddsarbete och informationssäkerhet och är representerade på FOI:s samtliga verksamhetsorter. Placeringsort för denna tjänst är Linköping. Tjänsteresor inom landet ingår i arbetet.
Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning. Vid tillsvidareanställning på FOI kommer du att krigsplaceras vid myndigheten.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner bl.a. regelbunden kompetensutveckling i form av deltagande i utbildningar, kurser och seminarier. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den  21 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta säkerhetsskyddschef Johan Bäckström. Fackliga företrädare är Kristofer Hallgren (Saco-S) och Eva Larsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-55 50 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Sökande behöver lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Ingenjör Radarteknik

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Har du ett starkt intresse för teknik och vill arbeta med utveckling och tillämpad forskning? Vill du tillsammans med kunniga kollegor göra skillnad för Sveriges försvar och säkerhet?

FOI:s verksamhet inom radarområdet växer, nu har du chansen att växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker dig som vill arbeta med teknisk utveckling och tillämpad forskning samt bidra till att vidareutveckla området telekrig mot radarsystem. I vårt arbete pågår regelbundet utveckling av tekniska system och olika typer av praktiska prov och försök mot exempelvis drönare, fartyg och flygplan. Tekniken inom radarområdet utvecklas hela tiden och till vår hjälp har vi avancerade instrument och kretsar för att hela tiden kunna ligga i teknikens framkant.

Du kommer att delta i varierande och spännande projekt, vilket ger dig stora möjligheter att utvecklas i din yrkesroll. Beroende på dina intressen och tidigare kunskap kommer det finnas möjlighet att arbeta med flera olika uppgifter. Exempel på arbetsuppgifter kan vara:

Utveckling av försökssystem och prototyper för experiment inom radarområdet
Planering, medverkan och dataanalys vid fältförsök
Deltagande i försök samt analys och värdering av prestanda hos tekniska system
Mätning och funktionsverifiering av system inom radarområdet
Du kommer att arbeta i en kreativ miljö där det finns goda möjligheter att testa och utveckla egna idéer och metoder för att lösa problem och uppgifter. Här finns ofta möjlighet att delta i hela utvecklingskedjan från problemformulering till slutleverans samt vid demonstrationer för våra uppdragsgivare. För dig med rätt intresse och kunskaper finns även möjlighet att gå mot en roll med direkta kundkontakter och projektledning.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som:

Är civilingenjör inom elektroteknik eller teknisk fysik, alternativt har en examen inom ett annat område som FOI bedömer som motsvarande
Har erfarenhet av programmeringsspråk och utvecklingsverktyg, som t.ex. Matlab, Java eller liknande
Har erfarenhet av och känner dig hemma i lab- och utvecklingsmiljö
Det är positivt om du har praktisk erfarenhet av utveckling och konstruktion inom mikrovågs- eller radarområdet, men det är inget krav. Om du har arbetat med kravsättning och design av kombinerade hård- och mjukvarusystem så är det också meriterande.

Som medarbetare på FOI får du stort ansvar att driva ditt eget arbete vidare och du behöver därför vara självgående, analytisk och strukturerad. Då mycket av ditt arbete kommer att ske i projektform tillsammans med andra kunniga kollegor behöver du också trivas med att samarbeta med andra. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha goda kunskaper i svenska i både tal och skrift.

Vi vill ta vara på alla dina kunskaper och intressen, varför du gärna får beskriva dina andra kompetenser och intressen som du vill fortsätta att utveckla hos oss.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping. Läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.htm l

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 21 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Forskare inom radar

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet?

Vill du utvecklas och lära dig ett nytt forskningsområde i samarbete med experter?

FOI:s verksamhet inom radarområdet växer, nu har du chansen att växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill utvecklas till att bli en av våra framtida experter inom radarområdet. Din expertis kommer att utvecklas genom att arbeta i våra projekt tillsammans med andra experter. Vår verksamhet har fokus på forskning och utveckling kring spaning mot andras radarsystem samt hur radarsystem ska störas och skyddas. Området är brett och uppgifterna varierande.

Exempel på områden vi arbetar med är

Signalbehandling och analys av data från radarsystem och mätsystem
Mätteknik och mätmetoder för utveckling av nya tekniker för radarsignalspaning och radarstörning
Utveckling av försökssystem för utprovning av nya tekniker inom radarområdet
Expertstöd till försvarsmakten vid upphandlingar, utredningar mm
Tjänsten har huvudsakligen ett teoretiskt fokus men är varierande och kan innehålla praktiska uppgifter, exempelvis deltagande vid fältförsök med radarsystem. I arbetsuppgifterna ingår bland annat identifiering av relevanta frågeställningar, samt skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare. Beroende på inriktning och intresse kan arbetsuppgifterna också innefatta programmering, genomförande av studier och experiment/labbmätningar med experimentella system, fältförsök med radarsystem samt utformning och utveckling av experimentell utrustning.

Som del i ett team syftar arbetet ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, som t.ex. drönare och nya typer av radarsignaler.

Genom att arbeta i olika projekt och verksamheter utvecklas du i din expertroll. Du kommer inledningsvis att få en eller flera handledare som ger stöd i din utveckling. Med din egen forskningsbakgrund kan du också självständigt utvecklas inom din inriktning genom t.ex. självstudier och aktivt deltagande i studiecirklar. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som kan innebära projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en teknisk/naturvetenskaplig forskarutbildning inom fysik, elektroteknik, datateknik, IT, tillämpad matematik, eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av radarområdet, men du behöver ha en vilja att lära dig och utvecklas till en expert inom området.

För denna tjänst lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper och din drivkraft. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående och ha god initiativförmåga, men också ha god samarbetsförmåga. Du har mycket god analytisk förmåga och kan kommunicera tydligt i både tal och skrift på svenska och engelska. Du bör ha ett stort och brett intresse för teknik samt en tydlig vilja till att bidra till Sveriges försvar och säkerhet. 

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Telekrig mot radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör:  https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner. Läs mer om hur det är att jobba hos oss:  https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via senast den 21 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Mathias Wilow. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Ansök nu

Lokal säkerhetschef

Säkerhetsrådgivare
Läs mer Jul 7
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Arbetar du med säkerhetsskydd och informationssäkerhet och vill bidra i ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete i en kreativ och forskningsintensiv verksamhet? Då är du kanske den person vi söker.

FOI befinner sig i en mycket expansiv fas och behöver förstärkning för att möta våra uppdragsgivares och Sverige säkerhets ökande behov.

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

I rollen som lokal säkerhetschef arbetar du brett inom säkerhetsskyddsområdet och stödjer forskningsavdelningarna på orten i dessa frågor både reaktivt och proaktivt. Som lokal säkerhetschef arbetar du på uppdrag av säkerhetsskyddschefen och verkar som arbetsledare av det lokala säkerhetsskyddet. Planering av arbetet sker i dialog med säkerhetsskyddschefen och i samverkan med de lokala forskningsavdelningarna. Du representerar säkerhetsenheten både internt och externt, exvis i kontakter med SÄPO, Försvarsmakten, FMV och företag.

Du stöttar verksamheten i säkerhetsskyddsarbetet, kontrollerar säkerhetsskyddet utifrån fastställd intern kontrollplan samt genomför uppföljning av säkerhetsskyddet. Du stödjer avdelningsledning och projekt i säkerhetsskydds-/informationssäkerhetsfrågor, bl.a. genomförande av informationsklassificering, och genomförande av säkerhetsskyddsanalyser utifrån central och lokal hotbild. I rollen ingår även att säkerställa att FOI:s medarbetare har relevant och aktuell kunskap inom säkerhetsskydd och informationssäkerhet. En del i detta är att bistå i central framtagna utbildningar och utbilda personal.
Arbetet innebär tjänsteresor, främst inom Sverige.

Har du den kompetensprofil vi behöver?

Vi söker dig som har flerårig arbetslivserfarenhet av att arbeta med informationssäkerhetsfrågor och säkerhetsskydd genom aktivt stöd och rådgivning. Du har genomgått en säkerhetschefsutbildning, exempelvis inom Försvarsmakten eller via SSF och har grundläggande utbildning inom informationssäkerhet och säkerhetsanalyser. Vidare har du övergripande kunskap om säkerhetsinstallationer, larm- och passersystem samt mekaniskt inbrottsskydd. I den här rollen behöver du ha god administrativ förmåga. Du har erfarenhet av att arbetsleda mindre grupper. Du har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska. I anställningen krävs att du har B-körkort.

Det är meriterande om du arbetat med säkerhetsskyddsarbete inom statlig sektor, gärna inom försvarsområdet, och har erfarenhet av att genomföra utbildningar, säkerhetsprövningar och säkerhetsanalyser.

Som person har du integritet och ett högt säkerhetsmedvetande. Du arbetar strukturerat och tar ansvar för dina uppgifter. För att lyckas i rollen krävs att du har en god kommunikativ förmåga och skapa förståelse för informationssäkerhet och säkerhetsskydd. Du har god förmåga till samarbete och bidrar till ett gott samarbetsklimat. Det krävs även att du är flexibel och kan anpassa dig och ditt sätt att arbeta till förändrade förutsättningar. 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI bidrar du med din kunskap i en verksamhet som bidrar till ett starkare totalförsvar och samhälle. Tillsammans med dina kollegor hittar du lösningar på komplexa frågor. Ditt arbete på FOI gör att våra uppdragsgivare som till exempel Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i säkerhetsskyddsenheten som är placerad direkt under generaldirektören.

Säkerhetsskyddsenheten kravställer och stödjer verksamheten inom säkerhetsskyddsarbete och informationssäkerhet och är representerade på FOI:s samtliga verksamhetsorter. Du kommer att ha Linköping som stationeringsort.
Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning. Vid tillsvidareanställning på FOI kommer du att krigsplaceras vid myndigheten.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner förmåner bl.a. regelbunden kompetensutveckling i form av deltagande i utbildningar, kurser och seminarier. Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 21 augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta säkerhetsskyddschef Johan Bäckström. Fackliga företrädare är Kristofer Hallgren (Saco-S) och Eva Larsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 08-55 50 30 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Sökande behöver lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Praktisk forskningsingenjör

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 22
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan elektrooptiska system öka Sveriges säkerhet och försvarsförmåga?

Vill du vara med i en experimentellt orienterad verksamhet som nyttjar och vidareutvecklar den senaste tekniken? Hos oss kommer du att vara med och sätta samman unika system baserade på tekniska komponenter i utvecklingens framkant där inget projekt är det andra likt.

Enheten för elektrooptiska system arbetar bland annat med att utveckla, demonstrera och utvärdera elektrooptiska sensorer för militära och säkerhetsinriktade tillämpningar samt att förstå passiva och aktiva optiska signaturer och hur de kan reduceras. Verksamheten är till stor grad experimentellt orienterad med mätningar som utförs både i labb och ute i fält.

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Som forskningsingenjör kommer du att utveckla ny experimentell utrustning och vidmakthålla befintliga test- och mätsystem för forskningsverksamheten. Du kommer vidare att medverka vid labb- och fältmätningar med olika elektrooptiska system och sensorer, bland annat genom planering, genomförande, analys och rapportering.

Att vara forskningsingenjör på FOI kräver en stor grad av självständighet och egna initiativ och innebär ett omväxlande arbete i teknikens framkant. Arbetet är kreativt och utmanande och sker i projektform där du blandar samarbete i team med självständigt arbete.

Huvuddelen av arbetstiden kommer att vara i FOI:s lokaler i Linköping. Det kommer dock att förekomma flera fältmätningar varje år, allt från enstaka dagar till någon vecka långa. Därför kommer resor och utomhusarbete att vara återkommande inslag.

Hos oss kommer du att utveckla din kompetens. Detta kan komma att ske både inom ramen för projektverksamheten och i form av individuellt anpassad kompetensutveckling utifrån dina och organisationens behov.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med examen på universitetsnivå inom fysik, teknisk fysik, elektroteknik, materialvetenskap, nanoteknologi eller utbildning som av FOI bedöms motsvarande.

Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska, har god praktisk förmåga och stort intresse för teknik och för experimentellt arbete. Du innehar B-körkort.

Det är meriterande om du har erfarenhet av

Programmering, gärna i Matlab, LabView, Python eller C/C++
Linux
Hårdvarunära programmering eller FPGA-programmering
CAD, 3D-skrivare eller mekanikkonstruktion
Elektronikkonstruktion, inklusive montering och lödning
Drönarflygning
Forskningsnära verksamhet inom material- och/eller optikområdet
Arbete i kemilab
Som person är du självgående, kvalitetsmedveten, relationsskapande och strukturerad.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten för Elektrooptiska system som tillhör avdelningen för Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv där den flexibla arbetstiden är en viktig del. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 15 augusti!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jacob Löfvenberg. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Vi kommer att ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu

Ingenjör inom radarområdet

Civilingenjör, teknisk fysik
Läs mer Jun 28
FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Vill du göra skillnad och utveckla ny teknik som stärker Sveriges försvar och säkerhet? Är du kreativ och vill arbeta med tillämpad forskning i samarbete med andra experter?

FOI:s forskning och utveckling inom radarsystem behöver växa, nu söker vi dig som vill växa med oss!

Vad bidrar du med i arbetet hos oss?

Vi söker nu dig som vill arbeta med fysikalisk modellering och beräkningar. Du är intresserad av att tillämpa dina goda kunskaper i fysik och matematik för att förstå och beräkna radarsystems egenskaper och/eller hur radarvågornas interaktion med olika objekt och omgivningar påverkar systemen. Exempel kan vara påverkan på radarsystemet genom radarvågors interaktion med olika typer av mark- och sjömiljöer eller med vindkraftparker, men även påverkan av radarabsorberande material i flygfarkoster m.m. Arbetet syftar ytterst till att bedöma nyttan som nya tekniker, metoder och produkter inom radarområdet kan ha för Sveriges försvar. Vi arbetar även med att bedöma konsekvensen av ny teknisk utveckling, t.ex. drönare och satelliter med radar.

Du kommer att arbeta med modellering, simulering och beräkningar inom radarområdet. Egen utveckling av programvara för beräkningar och simulering förekommer, men även användning av etablerade programvarupaket. I arbetsuppgifterna ingår även identifiering av relevanta frågeställningar, skriftlig rapportering på svenska till våra uppdragsgivare samt vetenskaplig publicering i varierande omfattning. Arbetsuppgifterna är varierande med fokus på teoretiskt utvecklingsarbete men innehåller även praktiska moment t.ex. vid labbmätningar eller programvaruutveckling.

Genom att arbeta i olika tillämpade forskningsprojekt får du möjlighet att utveckla dina kunskaper i teknikens framkant, med målet att bli en expert inom ditt område. Du kan på sikt även få andra arbetsuppgifter som innebär projektledning och direkta kontakter med våra uppdragsgivare.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig med en civilingenjörs- eller masterexamen med inriktning mot tillämpad fysik, teknisk fysik eller ett område som FOI bedömer som motsvarande. Du har goda och aktuella kunskaper i fysik och matematik samt aktuella kunskaper i programmering.

Du får gärna ha kunskap i mätteknik och erfarenhet av att utföra och dokumentera mätningar. Har du dessutom kunskaper i elektromagnetism är även det meriterande. Kunskaper eller erfarenhet av radar är inget krav.

Utöver dina formella meriter lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. Arbetet sker både individuellt och i grupp varför du behöver vara självgående, men också ha god samarbetsförmåga. Du har god analytisk förmåga, har en vilja att lära dig om radar samt kan kommunicera tydligt i tal och skrift på både svenska och engelska.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och lösningar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Radarsystem som tillhör avdelningen Ledningssystem i Linköping, läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html .

Tjänsten är en tillsvidareanställning som kan inledas med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner, läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 7:e augusti 2022!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Fredrik Lantz. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (SACO) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST vid FOI). Samtliga nås på 08-555 030 00.

Vi kommer ha begränsad tillgänglighet under sommaren och därmed kan det dröja innan du får svar på din fråga. Vi startar urvalet efter ansökningstiden har gått ut och kommer att svara på dina frågor så snart vi kan. Tack för din förståelse!

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Erbjudanden från rekryteringsföretag undanbedes.

Ansök nu